Vlieland tweede

De strijd om het melden van de eerste eindstand gaat meestal tussen Schiermonnikoog, Vlieland en het Gelderse Rozendaal. Dat zijn de kleinste gemeenten van het land, met elk ongeveer duizend kiezers. Vlieland kwam als tweede met zijn uitslag bij de Verkiezingsdienst van het ANP. De opkomst was daar 51,6 procent. De VVD is er de grootste partij geworden, 26 procent. De PvdA kwam op de tweede plek: 13,5.

 

FvD derde

Ook op dit Waddeneiland kreeg FVD veel stemmen: 12,6 procent. Daarmee is het de derde partij van Vlieland. Rozendaal meldde de uitslag als derde. Opkomst was daar 79,6. Daar werd de VVD de grootste met 35 procent, tweede partij D66 met 11,7, derde GroenLinks met 11,0 en op de vierde plek FVD met 10,1.

 

Gemeenteraadsverkiezingen

Bij de recentste verkiezingen, de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar, was het Schiermonnikoog die om 21.13 uur als eerste de uitslag doorgaf aan de Verkiezingsdienst van het ANP. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 won Schiermonnikoog ook. Bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 ging die eer ook naar Schiermonnikoog. Toen gaf de gemeente om 21.18 uur de cijfers door aan de Verkiezingsdienst van het ANP. Na de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 streek Vlieland met de eer. (ANP)