of 65101 LinkedIn

Scherpenzeelse burgemeester Klein laan uitgestuurd

De Gelderse commissaris van de koning John Berends heeft waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel per direct uit zijn ambt ontheven. Klein heeft volgens Berends niet zuiver gehandeld.

Waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel moet vertrekken. De Gelderse commissaris van de koning John Berends heeft hem per direct uit zijn ambt ontheven. Klein heeft volgens Berends niet zuiver gehandeld.

Tegenstrijdig

Aanleiding zijn de tegenstrijdige verklaringen die Klein geeft ‘over een ernstige interventie in een democratisch proces en de wijze waarop de burgemeester in deze situatie heeft gehandeld’, laat Berends in een verklaring weten. ‘Deze waarnemer is verstrikt geraakt in zijn eigen tegenstrijdige verklaringen. Daarnaast heeft hij geen invulling gegeven aan zijn onafhankelijke en verbindende rol als burgemeester’, aldus Berends.

 

Munitie

Het gaat om de inmiddels gewraakte mail van Klein van 6 juli aan Provinciale Staten en de tumultueuze nasleep daarvan. In die mail riep Klein Provinciale Staten op die dag geen besluit te nemen over de door Gedeputeerde Staten gewenste herindeling Barneveld-Scherpenzeel. Later bleek dat Klein de mail had gestuurd omdat hij daags voor het Statendebat informatie had gekregen die de provinciale fusieplannen in een ander, kwalijk, daglicht zouden stellen. Woensdag werd pas duidelijk waarop Klein toen doelde. Ambtenaren van de provincie zochten voor gedeputeerde Jan Markink (VVD) en cdk Berends naar ‘munitie’ om de financiële stabiliteit van Scherpenzeel onderuit te halen.

 

Mail niet van Klein zelf

Berends riep Klein na 6 juli al een paar keer op het matje. Ook deze week sprak de cdk met Klein. ‘De waarnemend burgemeester heeft verteld dat de mail niet van zijn hand is en dat hij pas vlak voor de Statenvergadering op de hoogte was van de mail. De mail is volgens de burgemeester door een ambtenaar van de gemeente Scherpenzeel op het cruciale moment aan Provinciale Staten verstuurd. In tegenstelling tot eerdere verklaringen zei de waarnemend burgemeester nu wél inhoudelijk achter de mail te staan. Ook trok hij eerdere verklaringen in waarin hij had gezegd maatregelen te willen treffen tegen de ambtenaar die de mail heeft verstuurd.’

 

Ontslag ambtenaar

Klein stelde eind vorige maand aan Binnenlands Bestuur, bij monde van een woordvoerder, dat de mail is afgestemd met het college en dat hij inhoudelijk achter de inhoud van de mail staat. Er is niet onoorbaars gebeurd, benadrukte hij. Eerder stelde Klein ook dat de cdk bij hem had aangedrongen een ambtenaar te ontslaan, die de mail zou hebben opgesteld en/of verstuurd. Klein weigerde dat. Berends ontkent dat hij aangedrongen heeft op ontslag van een ambtenaar.

 

Onzuiver gehandeld

Klein is eerder dit jaar aangetrokken om als onafhankelijke procesbegeleider verbinding te leggen en rust te creëren voor de hele Scherpenzeelse bevolking, stelt Berends in zijn verklaring. ‘De opstelling, handelswijze en wisselende verklaringen van de waarnemend burgemeester passen niet bij een integer openbaar bestuur.’ Ook heeft Klein zich niet onafhankelijk opgesteld en zijn verbindende rol als burgemeester niet waargemaakt. ‘Ik betreur dat het zover is gekomen. Ik ben me bewust van de impact van deze beslissing maar ik kan en mag niet wegkijken als een waarnemend burgemeester niet zuiver handelt.’

 

Het ontslag is Klein aangezegd enkele uren nadat minister Ollongren in een brief aan Provinciale Staten had laten weten de stekker te trekken uit het herindelingsplan Barneveld-Scherpenzeel.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door wd op
Berends is van het CDA, nou dan weet je het wel hoe het met integriteit zit....
Door p op
Wordt nog een leuke als de raad 'm terug wil... CvdK gaat slecht over het proces en brengt alleen advies uit over geschikte kandidaten.

" De commissaris verschaft de vertrouwenscommissie een opgave van degenen die naar het ambt van burgemeester hebben gesolliciteerd, vergezeld van zijn oordeel over kandidaten die hij in beginsel geschikt acht voor benoeming. Als de vertrouwenscommissie besluit naast deze kandidaten ook andere kandidaten die gesolliciteerd hebben, bij haar beoordeling te betrekken, doet zij daarvan onverwijld mededeling aan de commissaris. Deze brengt zijn oordeel over laatstgenoemde kandidaten ter kennis van de vertrouwenscommissie.'Door Rood Hesje (overheids- en wetsdienaar) op
@Spijker: je hebt helemaal gelijk, Blijkbaar had Ollogren hier geen zin om 'vuile' handen te maken. Maar goed: nog max 8 jar heeft Scherpenzeel en dan is het alsnog exit. De latte stuiptrekkingen.
Door Scherpenzeler op
Burgerinitiatief Scherpenzeel heeft sinds zaterdag een petitie opgesteld voor een onafhankelijk onderzoek naar het handelen van de Commissaris vd Koning in Gelderland in het kader van het ontslag van burgemeester Eppie Klein.

Dhr. Klein is ontslagen omdat hij vocht voor een eerlijk proces en transparantie. WOB verzoeken hebben aangetoond dat er veel mis in het Gelderlandse provinciehuis rondom dit traject.

https://petities.nl/petitions/handen-af-van-onze …
Door P.Pluim op
Schandalig van de CdK van Gelderland! Hij moet zelf opstappen, die ruziemaker.
Door Jan (ex-raadslid) op
Wel opvallend dat het ontslag van burgemeester Klein valt nadat minister Ollongren bekend maakt dat ze een herindeling tussen Scherpenzeel en Barneveld niet nodig vindt. Dat viel bij de CdK kennelijk niet zo lekker. Hij had daar toch zo flink voor geijverd. Een ferme streep door zijn rekening. Het hele fusieproces was al bepaald niet zo fraai gelopen en daar had burgemeester Klein geheel terecht m.i. de vinger bij gelegd. Dat was natuurlijk in de ogen van de CdK niet onafhankelijk. Ik zou zeggen dat dat juist getuigt van onafhankelijkheid en de burgemeester dus niet naar de pijpen van de CdK heeft gedanst. Prima besluit van de minister. Waardeloos besluit van de CdK.
Door Ton op
Ik ben geen belanghebbende, heb de discussie vanaf de zijlijn gevolgd, maar plaats toch grote vraagtekens bij de rol van de provincie en vooral CvdK Berends. Die zou ik niet graag in mijn vriendenkring of als buurman willen hebben. Lees nog eens het interview met hem met Omroep Gelderland van juni 2019. Het mooie van paardrijden vond hij, dat een paard niets terug zegt….. Mevrouw Ollongren moet hem maar eens uitnodigen voor een laatste kopje koffie en dan uit zijn zadel wippen.
Door Spijker (n.v.t.) op
Bij BiZa zijn ze inmiddels helemaal de kluts kwijt. Wat een slappe hap. In plaats van nu eens door te zetten met een nieuwe herindeling kruipen ze weer onder een (politieke) steen.
Het werd overigens tijd dat de conservatieve herrieschopper Klein de laan uitging (toch wel zonder wachtgeld?)..
Door hans Bogers (gepensioneerd) op
Waarom bekruipt mij het gevoel, dat John Berends niet zuiver op de graat is? Komt dat door de toch wat summiere beschrijving? Ik ben bang van niet. Jammer.
Door Nico uit Loenen (gepensioneerde rijksambtenaar) op
Wat een politiek venijn speelt hier. De minister doet er goed aan deze CdK zo snel mogelijk te vervangen.

Vacatures

Van onze partners