Advertentie

Scheiden bij de ambtenaar burgerlijke stand

Staatssecretaris Fred Teeven dient een wetsvoorstel in waarbij het mogelijk wordt voor echtparen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand te gaan scheiden. Voorwaarde is dat er geen kinderen of meningsverschillen zijn.

08 december 2013

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) komt met wetgeving die het voor getrouwde stellen zonder minderjarige kinderen mogelijk maakt om te scheiden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. In de loop van 2015 moet dit mogelijk worden.

Volstrekt met elkaar eens

Door het voorstel kunnen stellen die het volstrekt met elkaar eens zijn scheiden zonder de nu nog verplichte tussenkomst van rechter en bijstand van advocaten. Dan gaat de huwelijksontbinding sneller en ,,belangrijker zonder veel kosten'', aldus de staatssecretaris in het programma Jinek zondag. De regelgeving gaat ook gelden voor stellen met een geregistreerd partnerschap.
 
Regeerakkoord 

Het gaat om een afspraak uit het regeerakkoord. Een echtpaar kan in de toekomst met het verzoek tot scheiding naar de ambtenaar van burgerlijke stand gaan, waarna ze 14 dagen bedenktijd moeten nemen. De ambtenaar controleert dan of het paar aan alle voorwaarden voldoet. Als het paar na die periode terugkeert en bij hun wens blijft, wordt het huwelijk ontbonden.
 
7000 stellen 

In Nederland scheiden jaarlijks 34.000 echtparen. De verwachting is dat zeker 7000 mensen jaarlijks bij de burgerlijke stand gaan scheiden.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Femke van Venetien / jurist
met nadruk op de opmerking: voor stellen die het volstrekt met elkaar eens zijn!!
Jan Beerenhout azn / Buitenlid IPSV=Bende van Schaefer
Zo'n veertig jaar geleden was de echtscheiding ook onderwerp van discussie, en vergaderde een PvdA Werkgroep Familierecht over de (juridische) echtscheiding in Gebouw de Vereeniging in Utrecht.

Daar is voorgesteld om elk burgerlijk huwelijk (a) op huwelijkse voorwaarden te laten voltrekken en (b) bij Wet de duur van elk huwelijk in tijd te beperken: zonder kinderen 12,5 jaar, met kinderen: 25 jaar. In het 11e, r esp. 24 jaar kreeg men van de Gem. Burgerlijke Stand het verzoek desgewenst de huwelijksbelofte gezamenlijk te verlengen (bij te tekenen), resp. dat niet te doen - waarna men automatisch weer (echt-) scheidde.. Gedoe met advocaten en bemiddelaars (mediators) zou pas ontstaan als men het onderling niet eens kon worden. Of niet van de automatische opheffing gebruik kon / wenste te maken.

De echtscheidingsindustrie was het daar natuurlijk niet mee eens.

Tekende men bij: dan had men tenminste een reden om (weer) een feestje te vieren. Nog steeds praktisch, nietwaar?
Eppo Burger
Is zo'n echtscheiding eigenlijk internationaal erkend?
L. Smitskamp / winkelmedewerker
Ik vind het een goed plan om voortaan bij de gemeente te scheiden. Dit vooral als alle partijen met elkaar over eens zijn. Waarom moeilijk doen als het ook gemakkelijk doen. Het streelt ook in de kosten want als eerst alles via de notaris en rechter moet dan ben ook veel geld kwijt, dit kan niet iedereen betalen en op deze manier bij gemeente scheiden is wel een oplossing. groetjes lieke.
Advertentie