Advertentie

Schade door spionerende ambtenaar nog onduidelijk

Het is nog niet bekend hoeveel schade een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft veroorzaakt door zijn activiteiten voor de Russen.

21 augustus 2012

Het is nog niet duidelijk welke schade ambtenaar Raymond P. van het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederland heeft toegebracht door vertrouwelijke gegevens door te spelen aan de Russische inlichtingendienst. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag gezegd tijdens een niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in Den Haag. Een rapport over de mate van schade die P. mogelijk heeft aangericht, wordt binnenkort verwacht. 

Gevoelige informatie
De 60-jarige ambtenaar zou 7 jaar lang tegen betaling gevoelige informatie aan de Russen hebben gegeven. Hij zou daarvoor in totaal ongeveer 90.000 euro hebben ontvangen. Volgens het OM kampte hij al jarenlang met schulden en werd hij daarom door de Russen gerekruteerd. P. kwam in beeld tijdens een Duits onderzoek naar spionage.

Chantage
P. zou onder meer gevoelige persoonlijke informatie over collega's aan de Russen hebben doorgespeeld. Daarbij gaat het om onder meer de seksuele geaardheid en informatie over de gezondheidstoestand. Volgens de aanklager heeft P. de Russen daarmee aanknopingspunten voor chantage gegeven.

Vertrouwelijke documenten
Tot nu toe zijn bij onderzoek op een laptop van een spionnenechtpaar in Duitsland 81 documenten gevonden die in handen van P. zijn geweest, aldus het OM. Het echtpaar werkte voor de Russische geheime dienst. In totaal zijn bij P. 450 vertrouwelijke documenten gevonden. Drie van zijn USB-sticks hebben volgens het OM zowel in zijn computer als in die van de Russen gezeten.

Verhoord
Het echtpaar in Duitsland is verhoord dor justitie, maar de man noch de vrouw heeft antwoord gegeven op inhoudelijke vragen. Het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) moet nog worden gehoord. De AIVD bracht een ambtsbericht uit over P., waarna het OM een onderzoek begon.

Enorme schulden 

Voordat de zaak inhoudelijk behandeld kan worden, moet de rijksrecherche nog afreizen naar Hongkong om daar te onderzoeken hoe P. aan zijn enorme schulden kwam. Ook maakt het OM een tijdlijn van de ontmoetingen die P. met het echtpaar in Duitsland heeft gehad.

Onzeker
De rechtbank wil proberen de zaak op 6 november inhoudelijk te behandelen, maar door alle onderzoeken die nog moeten worden gedaan, is het onzeker of dat lukt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie