Advertentie

Santokhi en Halsema tekenen voor samenwerking

In 2010 besloot Amsterdam geen projecten meer te doen met Suriname wegens de beëdiging destijds van Desi Bouterse als president.

11 september 2021
burgemeester-Halsema.jpg
Burgemeester Halsema van Amsterdam

President van Suriname Chan Santokhi ondertekende zaterdag samen met burgemeester van Amsterdam Femke Halsema een nieuwe samenwerkingsovereenkomst, elf jaar nadat die samenwerking tussen het land en de hoofdstad werd beëindigd. 

Drugshandel
In het verleden waren er samenwerkingsprojecten op het gebied van onder meer cultuur en onderwijs, maar ook stadsherstel. In 2010 besloot Amsterdam geen projecten meer te doen met Suriname wegens de beëdiging destijds van Desi Bouterse als president. Dit omdat Bouterse in Nederland was veroordeeld voor drugshandel en in eigen land verdachte was in het proces over de moord op vijftien tegenstanders van het toenmalig militaire regime in Suriname op 8 december 1982. Inmiddels is hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn betrokkenheid daarbij.

Gelijkwaardigheid
President Santokhi is op werkbezoek in Nederland. De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst vond plaats tussen 11.30 uur en 13.00 uur. Halsema benadrukte het belang van de ontmoeting: ‘Vandaag markeren we onze vriendschap en kijken vooruit naar een nieuwe toekomst die gekenmerkt wordt door gelijkwaardigheid, wederzijdse belangstelling en respect. We willen weer leren van elkaar en samen optrekken op tal van gebieden. We zullen daarbij het pijnlijke verleden niet vergeten: dat moet benoemd en erkend worden.’

Slavernij
Eerder op de ochtend legde Santokhi een krans bij het Slavernijmonument in het Oosterpark. Volgens Santokhi is er in Suriname goed gereageerd op het feit dat burgemeester Halsema eerder dit jaar namens het stadsbestuur haar excuses aanbood voor de rol van de hoofdstad in de slavernij. Dat zei hij in radioprogramma Met het Oog op Morgen. Santokhi hoopt dat andere burgemeesters en nationale bestuurders het Amsterdamse voorbeeld overnemen. De president wil ‘op een volwassen wijze’ met het verleden omgaan.

Tien jaar
Tijdens zijn werkbezoek sprak de president onder meer woensdag met koning Willem-Alexander en demissionair premier Mark Rutte, donderdag ging hij langs bij de Tweede Kamer. Het was voor het eerst in meer dan tien jaar dat een Surinaamse president in Den Haag was.

Kracht
Vrijdagavond gaf Santokhi in Amsterdam de Anton de Kom-lezing, in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. In de lezing benadrukte hij dat diversiteit een kracht van de samenleving kan zijn. Suriname is er in 150 jaar in geslaagd een systeem te ontwikkelen waar respect is ‘voor elkaars waarden, normen en culturele eigenheden en religiën’, zei Santokhi. (ANP/Redactie)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Boris / ambtenaar
Mooi al die hypocrisie in 1 bericht. Wel 11 jaar geleden de actuele samenwerking opzeggen met gewone Surinamers (die niet naar NL zijn gevlucht) vanwege een - in de ogen van een deel van de nl'rs en bounty's (nlsurinamers) - foute maar let wel democratisch gekozen president. Ineens is er een nieuwe democratisch gekozen president die wel de goedkeuring heeft van diezelfde groep en dan gaan alle deuren open. En excuses maken voor een historisch feit dat nota bene heeft geleid tot het huidige Suriname is pertinente onzin. Zonder slavernij waren ze daar niet geweest. Een bedankje van de Santokhi aan NL voor de slavernij was wel op z'n plaats geweest.
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Hoogtijd voor een paar tegenbezoekjes met het hele college en aanhang.... zo werk het toch met die "handelsdelegaties"?
Hans / afdelingsmanager
Spot on, Nico!
Justus Vermeer / schilder
@Boris: alles wat Halsema doet, is doordrenkt van een flinke dosis hypocrisie.



Een samenwerkingsovereenkomst met Suriname hoort op regeringsleidersniveau te worden afgesloten. Halsema is slechts burgemeester, ongekozen nog wel. Maar ze gedraagt zich president: van de Republiek Amsterdam!

Advertentie