of 58952 LinkedIn

Samenwerkingsvarianten onder de Limburgse loep

Heerlen en Landgraaf gaan intensiever samenwerken. De komende tijd worden vier varianten onderzocht, waarbij herindeling de meest vergaande is.

De gemeenten Heerlen en Landgraaf gaan intensiever samenwerken. Vier varianten liggen open: van af en toe samenwerken tot en met herindeling. De voor- en nadelen van de verschillende opties worden de komende tijd in kaart gebracht. In het najaar buigt de raad zich over de uitkomsten.

Vragenlijsten

Het onderzoek naar samenwerking bestaat uit een aantal onderdelen. Burgers, verenigingen, instellingen en bedrijven uit beide gemeenten kunnen tijdens gesprekken en workshops hun mening, verwachting en eisen over samenwerking ventileren. Daarnaast worden een krappe 15.000 vragenlijsten verstuurd: onder de ruim 37.000 inwoners van Landgraaf worden 5.575 vragenlijsten verspreid en van de ruim 87.000 inwoners van Heerlen kunnen er 9.385 de vragenlijst invullen. Daarnaast buigen drie ‘wij ze mannen’ − Wim Deetman, Jan Mans en Wim Hazeu − zich over de toekomst van de Limburgse gemeenten.


Netwerksamenleving

De opbrengst van beide sporen moet inzicht geven in wat van de gemeenten wordt gevraagd. Vervolgens wordt gekeken welke samenwerkingsvorm het meest geschikt is om daarop antwoord te geven. De minst vergaande is een netwerksamenwerking waarbij op sommige taken zo nu en dan wordt samengewerkt. Daarna volgt een gedeeltelijke ambtelijke fusie waarbij een aantal afdelingen van beide gemeenten worden samengevoegd. Weer een stapje verder is een volledige ambtelijke fusie en tot slot is het samengaan van beide gemeenten de meest vergaande variant. Per variant worden kansen, risico’s, positieve en negatieve gevolgen op een rijtje gezet. ‘Zo kunnen we op een objectieve manier conclusies trekken welke samenwerkingsvorm het beste is voor de vastgestelde wensen en behoeften’, aldus de gemeenten in een persverklaring.


Samenwerkingskrant

De onderzoeken worden deze zomer uitgevoerd. In het laatste kwartaal bespreekt de raad de uitkomsten ervan. Inwoners krijgen deze week een ‘Samenwerkingskrant’. Verdere informatie is te volgen via een speciale website en via twitter (@Landgraafheerlen).

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nic Heuvelmans (Raadslid GBBL gemeente Landgraaf) op
Een onderzoek dat 380.000 euro kost terwijl de uitkomsten al vast liggen want er zijn al zoveel van dit soort onderzoeken gedaan.