Advertentie

'Salaris Statenleden met 23 procent omhoog'

De Tweede Kamer moet aanstaande donderdag besluiten tot verhoging van de salarissen van Statenleden met maar liefst 23 procent. Dat vindt het Interprovinciaal Overleg (IPO).

17 februari 2009

12.500 euro
Nu verdienen Statenleden ongeveer 12.500 euro bruto per jaar.  ‘Daar houden ze slechts een paar honderd euro aan over. Het salaris is relatief laag en niet veranderd sinds 1978’, aldus een woordvoerder van het IPO. 'Het is wel vaker besproken, maar nooit doorgegaan.’

 

Tijdgeest
De zorg is vrij groot dat het nu weer niet verandert, aangezien de tijdgeest niet echt meewerkt. ‘Maar het blijft weinig geld voor de 21 uur per week die Statenleden gemiddeld aan het werk besteden.’ Volgens lobbyist en Drents Statenlid Henk Klaver kost het Statenwerk zoveel tijd, dat het veel Statenleden haast niet lukt om er een volledige betaalde baan naast te hebben. De IPO-woordvoerder geeft toe dat de kans bestaat dat er door een gelijkblijvend salaris minder Statenleden bij zouden kunnen komen. ‘Al is dat ook afhankelijk van het type mens.’

Verkeerd signaal
Het IPO wijst op de commissie Dijkstal die ook een verhoging adviseerde van 23 procent. Het kabinet liet vorige week weten dat de ministersalarissen niet omhoog gaan, Dat zou volgens premier Balkenende een verkeerd signaal zijn. ‘We weten dat de kans groot is dat het voorstel wordt teruggetrokken’, zegt de IPO-woordvoerder. ‘Maar het merendeel van de Statenleden vindt de verhoging noodzakelijk. Utrechtse Statenleden hebben al een petitie gestuurd naar Den Haag.’ Toch hebben Statenleden van de SP en het CDA al laten weten tegen de verhoging te zijn in deze tijd van recessie. De reacties liepen uiteen van ‘onfatsoenlijk’ tot ‘volkomen belachelijk’.

 

Lobby
De woordvoerder geeft toe dat het IPO geen eensgezinde lobby voert. ‘Sommige provincies zijn er al uit, anderen inventariseren nog. Uiteindelijk maken de provincies een autonome afweging.’ Toch vindt ze niet dat het de positie van het IPO zwakker maakt. ‘Ik vindt niet dat het feit dat enkele Statenleden ertegen zijn onze positie niet onderuithaalt.’
De Tweede Kamer vergadert aanstaande donderdag om 15.30 uur over de salarissen.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martha Vonk / organisatie-adviseur/interimmanager
Wat een onzin voor een totaal overbodige bestuurslaag. Ze hebben het zo druk omdat de provincies steeds meer gemeentelijke taken lijken te willen overnemen. Als ze daar mee ophouden is 1000 euro per maand een mooi (neven)inkomen.
A. van den Heuvel / Zelfstandig adviseur
Of de bestuurslaag wenselijk of onwenselijk is doet niet terzake. Feit is dat er hier mensen aan het werk zijn die een redelijk zware functie bekleden voor gemiddeld 21 uur per week, tegen een salaris dat netto ongeveer neerkomt op 8 euro per uur. Dat is echt schandalig weinig. Geld en kwaliteit hoeven niet samen te gaan, maar nu is het werk van statenlid bijna vrijwilligerswerk. Een verhoging van 23 procent is in dat licht een zeer bescheiden wens.
K. Libeton / hoofd P&O
Het zijn nogal eens relatief dure interimmanagers die (maatschappelijk) geld opstrijken in het Openbaar Bestuur. DAT kan wel wat minder. Bestuurders, in dit geval Statenleden, mogen wel een wat meer passende beloning. Zij vervullen een democratisch gelegitimeerde verantwoordelijkheid, en steken daar veel 'eigen tijd' in. Zelfs, of wellicht juist, in financieel minder goede tijden moet deze afweging zorgvuldig worden gemaakt. "Geen geld, geen Zwitsers" is ongenuanceerd en zet iedereen op achterstand..
M. Jansen
Ik ben het met de SP en CDA eens dat je in tijden zoals nu een totaal verkeerd signaal afgeeft wanneer juist nú deze salarissen worden opgetrokken. De ambtenaren in de verschillende bestuurslagen zullen er waarschijnlijk ook niets bij krijgen. Recessie wordt namelijk altijd gebruikt om het loon van de ambtenaar niet te verhogen. Absoluut onbegrijpelijk dat er tussen al die bezuinigingen ineens wel geld blijkt te zijn voor de statenleden.
Advertentie