of 64621 LinkedIn

RvS: Geen gaswinning bij Loppersum

In en rond het Groningse Loppersum mag voorlopig geen gas meer worden gewonnen. Dit heeft de Raad van State dinsdag bepaald in een voorlopige uitspraak.
Reageer

In en rond het Groningse Loppersum mag voorlopig geen gas meer worden gewonnen. Dit heeft de Raad van State dinsdag bepaald in een voorlopige uitspraak.

Levenszekerheid
De gaswinning in Loppersum mag vooralsnog alleen worden hervat als gaswinning op andere locaties niet meer mogelijk is en de leveringszekerheid in gevaar komt.

Zwaar getroffen
De streek rond Loppersum is zwaar getroffen door aardbevingen. Stichting Vrienden van Groningen Centraal en enkele fracties van Provinciale Staten van Groningen hadden gevraagd om de gaswinning in de provincie Groningen helemaal stop te zetten. Maar zover gaat de Raad niet. De voorzieningenrechter zag geen aanleiding om gaswinning uit het Groningenveld op dit moment geheel stop te zetten. De gaswinning in Groningen is niet meteen helemaal stopgezet mede omdat dan niet aan de gasvraag in Nederland en omliggende landen kan worden voldaan. De voorlopige stopzetting heeft dan ook betrekking op de 'meest risicovolle gebieden' voor aardbevingen.

Voorlopige uitspraak
De voorlopige uitspraak van dinsdag is gedaan in afwachting van de definitieve uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State later dit jaar. Voor een grondige beoordeling van alle bezwaren tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp (Economische Zaken) is volgens de voorzieningenrechter nader onderzoek nodig.

Veertig beroepschriften
De afdeling bestuursrechtspraak streeft ernaar om in de eerste helft van september een rechtszitting te houden waarop alle ruim veertig beroepschriften uitgebreid worden behandeld. Daarna doet de Raad van State een definitieve uitspraak in deze zaak.

Locaties blijven beschikbaar
Het voorlopige verbod op commerciële exploitatie betreft de winlocaties 't Zandt, Overschild, De Paauwen, Ten Post en Leermens waarvan vaststaat dat die het 'gevaarlijkst' zijn qua aardbevingen. Uit deze clusters mogen wel tijdelijk kleine hoeveelheden gas worden gewonnen, alleen maar met het doel de clusters open te houden. Op momenten van zeer hoge vraag naar gas, bijvoorbeeld tijdens een zeer koude periode of bij problemen in andere clusters, blijven deze dan beschikbaar voor de gasproductie.
  (ANP)
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.