Advertentie

Rutte: minder volksvertegenwoordigers

De nieuwe regering wil snijden in het aantal volksvertegenwoordigers in gemeenteraden, waterschapsbesturen, Provinciale Staten en dus de Staten-Generaal.

30 september 2010
Kamer
De Tweede Kamer wordt teruggebracht van 150 naar 100 leden, de Eerste Kamer gaat van 75 naar 50 leden. Dat staat in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Waarom 50+25 volksvertegenwoordigers afschaffen? Dat is nog niet eens half werk. Gewoon die twee praatkamers afschaffen. Dan heeft de PVV ook geen leden of fractieleden meer nodig en kunnen we allen weer echte onderdanen worden.
Wie ons dan moet regeren, dat is natuurlijk de heer Wilders. Als de Grondwet toch gewijzigd wordt, kunnen we tegelijk een nieuwe functie van rijkskanselier creëren, die wordt geadviseerd door de voorzitter (of desnoods de vice-voorzitter) van de Raad van State.
De rijkskanselier wordt benoemd door een meerderheid van ten minste twee van de drie partijleiders die bij de verkiezingen de meeste stemmen hebben gekregen, na advies van de Raad van State, de SER, de gefuseerde IPO en VNG, de VNO en de (geloyaliseerde) vakbonden. Die adviezen moeten worden gegeven binnen drie weken na de verkiezingen - anders is de beurt voorbij. Op die manier hebben we ook geen last meer van die ellenlange formaties.
De rijkskanselier, die voor een periode van acht jaar wordt benoemd, mag zelf zijn regering samenstellen, en die ook weer ontbinden of wijzigen wanneer dat zijns inziens noodzakelijk is (na advies van bovengenoemde instanties). Hij mag ook tussentijdse verkiezingen uitschrijven, die echter geen invloed hebben op zijn regeringstermijn.
Deze terugkeer naar een krachtige regeringsvorm is niet 'bruin' maar 'lichtblauw': de kleur van de hemel.
Frans / ass proj leider
Daat gaat niet zo gemakkelijk.
Maar: het staat leuk. Sluit aan bij de achterban van Wilders, die over het algemeen weinig snapt van de samenleving, politiek en economie.
Willem Kamps
Om met de woorden van dat ellendig stuk vreten, dat leeghoofd, die wandelende peroxidefles, te spreken: "het moet toch niet gekker worden in dit land"!
dirk van galen
Prima zaak. Er wordt toch veel teveel gepraat in ons land. Geen woorden, maar daden mensen!
erwin / STUDENT
Dat heet daadkracht!!
Carola
Gaarne beginnen met de PVV-fractie en de CDA (minus de laatste 2 beschaafde CDA-leden met nog enig gevoel voor normen en waarden, u weet wel, ja die twee dus).
ambtenaar / juridisch adviseur
Artikel 51 (Grondwet)
1.De Staten-Generaal bestaan uit de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.
2.De Tweede Kamer bestaat uit honderdvijftig leden.
3.De Eerste Kamer bestaat uit vijfenzeventig leden.
4.Bij een verenigde vergadering worden de kamers als één beschouwd.

Dit voorstel vereist dus een grondwetswijziging. Dat wordt m dus niet.
Carola
Ga ni luk ni dus.

Plafond / pm
Neem bij die grondwetswijziging meteen artikel 1 mee, dat stalinistenartikel is schande voor onze rechtsstaat.
Paul Hart
Eerste actie van Blonde Greet van Bruin 1: democratie afschaffen.

Gaat lekker daar.
Jan de Loodgieter / toezichthouder
Met dit voorstel wil Rutte vriendje Wilders tegemoet komen, want de het ontbreekt de pvv aan mensen met kwaliteit die als volkvertegenwoordiger kunnen optreden.
Trouwens: De pvv moet eerst nog mensen in de Eerste Kamer zien te krijgen (via de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart a.s.).
Advertentie