Advertentie

Ruim 400 miljoen euro minder richting gemeenten

Gemeenten moeten er rekening mee houden dat ze tot 2023 aanzienlijk minder geld van het rijk krijgen dan eerder geraamd. De meicirculaire pakt nadeliger 431 miljoen euro nadeliger voor ze uit dan de maartcirculaire.

01 juni 2018

Gemeenten moeten er rekening mee houden dat ze tot 2023 aanzienlijk minder geld van het rijk krijgen dan eerder geraamd. De meicirculaire pakt nadeliger 431 miljoen euro nadeliger voor ze uit dan de maartcirculaire.

In de gisteren gepresenteerde meicirculaire 2018, die gemeenten informeert over de gemeentefondsuitkering voor 2018 tot en met 2022, staat dat de groei van de algemene uitkering lager uitpakt dan verwacht. De meicirculaire is gebaseerd op de voorjaarsnota van het kabinet.

Neerwaartse bijstelling

Dit jaar is de groei van het gemeentefonds, het zogeheten accres, met 24 miljoen euro licht positiever ten opzichte van de maartcirculaire 2018. Maar voor de daaropvolgende periode van 2019 tot 2023 wordt de accresontwikkeling neerwaarts bijgesteld, oplopend tot  431 miljoen euro in 2022.

Lonen en prijzen

De belangrijkste verklaring voor de neerwaartse bijstelling ligt volgens minister van Binnenlandse Zaken Ollongren in de lagere ontwikkeling van de lonen en prijzen. De raming in het Centraal Economisch Plan (CEP) 2018 ligt fors lager dan die is gebruikt bij de Startnota van het kabinet, daterend van november vorig jaar. Daardoor wordt er rijksbreed minder uitgegeven aan compensatie van lonen en prijzen. Dat zorgt voor een lagere accresrelevante uitgavenontwikkeling – volgens de gehanteerde samen de trap op, samen de trap af-systematiek bij de bekostiging van gemeenten, krijgen de gemeenten bij dalende rijksuitgaven nu eenmaal minder van het rijk.

Maartcirculaire

De in maart 2018 uitgebrachte circulaire was een eenmalige. Normaal verschjinen ze in mei en september. De maartcirculaire werd uitgebracht om erin de (financiële) gevolgen van het Regeerakkoord, de Startnota en de Programmastart van het interbestuurlijk programma (IBP) te laten zien..

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bernard
Tja, die 1,4 miljard subsidie voor de multinationals moet ergens vandaan komen.
Ambtenaar
Daar gaat u 3% loonsverhoging per 1 januari 2019, laat u geen zand in de ogen strooien. Het komt de VNG mooi uit, maar een verlaging van een eerdere verhoging is nog steeds een verhoging.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Dan wordt dit ook gelijk een signaal naar de 380 Nederlandse gemeenten om beter te letten op al die sinterklazerij van subsidieverstrekkingen. Zo constateerde ik in 55 pagina's van de voorjaarsnota 2018 van de gemeente Utrecht dat er 2527 verenigingen en stichtingen zijn die voor 214,7 miljoen de begroting van 2017 leegaten. Dat kan m.i.wellicht een heel stuk minder want het is de vraag of al die subsidieontvangers wel een algemeen nut beogende instelling zijn en het is tenslotte allemaal duur gemeenschapsgeld en je heb als gemeentebestuur een duidelijke taak in deze om excessen te voorkomen. !
H. Wiersma / gepens.
Van een beetje minder méér kan geen enkele gemeente "wakker liggen".
T / medewerker
begin maar eens een beetje met belasting op kerosine, wordt er minder gevlogen, komt er nog steeds meer geld binnen, wat minder hypocrisie over co2 uitstoot en de Veluwe en omstreken kunnen stil blijven. En Lelystad ook overigens. Erg ongeloofwaardig allemaal. Hoe bedoel je, vertrouwen in de politiek? (beetje off-topic, maar sluit wel aan)
adriana
meneer Vreeswijk het is geen voorwaarde dat een verenigig ANBI status moet hebben om voor subsidie i aanmerking te komen. Gewoon even kijken op de site van de Belastingdienst.

Tja de regering loopt de gaten dicht via de gemeente, kunnen die weer gaan bezuinigen op het sociale domein. Die dividendbelasting wordt volgens Buma/cda gewoon "terugverdiend"door fiscaal mnder gunstige belastingregels voor multinationals. Geniaal beleid dus.
H. Wiersma / gepens.
Eigenlijk is het verschil tussen een maartcirculaire en meicirculaire (max. 2 maanden) wel erg groot. Kunnen ze bij het Rijk wel rekenen of krijgen we in juli nog een nieuwe een circulaire?
Advertentie