Advertentie

RTL wint zaak Wob-verzoek Leerdam

RTL Nieuws hoeft de door de gemeente Leerdam geheven leges niet te betalen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag woensdag bepaald.

06 juli 2011

Wob-verzoek

De tv-zender had de gemeente verzocht om informatie toe te sturen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De gemeente moest de gevraagde informatie opzoeken en bracht voor de naspeuringen geld in rekening.

 

Op gemeentehuis inzien

Een gemeente kan leges (belasting) in rekening brengen voor verrichte diensten. De gemeente had echter gesteld dat de tv-zender niet zou hoeven te betalen, als de zender de stukken op het gemeentehuis was komen inzien, in plaats van ze toe te laten zenden. Het hof vindt dat in strijd met het gelijkheidsbeginsel.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Leo / beleidsmedewerker
Ik denk dat uw redacteur de uitspraak niet goed heeft gelezen of de clou heeft gemist.
De conclusie van de uitspraak is namelijk dat een gemeente in beginsel wel degelijk leges mag heffen voor de behandeling van WOB verzoeken.
In dit geval hoeft RTL toch niet te betalen, maar dat hangt samen met de wijze waarop de Verordening op de heffing van leges van Leerdam is geformuleerd.
De VNG gaat aan de slag met een nieuwe model verordening waarbij rekening wordt gehouden met de uitspraak van het hof.
RTL heeft dus in deze zaak gewonnen, maar het is een pyrrusoverwinning.
Met een aanpassing van de legesverordening kunnen gemeenten in het vervolg leges vragen voor WOB verzoeken.
Johan van Oldenbarneveldt / Criticus
Dus: de gemeente heeft nagelaten om te publiceren wat klaarblijkelijk altijd al openbaar had moeten zijn, en nu moet de verzoeker, die de gemeente daarop wijst betalen voor het verzuim van diezelfde gemeente.


Ik hoop oprecht dat de VNG in haar nieuwe verordening opneemt dat de gemeente het dubbele van de gemaakte kosten dient te betalen aan de verzoeker, bij verzoeken voor openbaarmaking van stukken die al lang openbaar hadden moeten zijn.

Een gemeente die verzaakt in haar publieke taken van het openbaar maken van wat openbaar is hoort aan de schandpaal. De VNG dient zich niet het recht toe te eigenen om opnieuw geld te vragen voor wat de gemeente allang had moeten doen.


D. van Arum / hoofd financien
Vraag 1.

Is deze uitspraak uitsluitend van toepassing voor gemeenten of valt het UWV daar ook onder.

Vraag 2. De heer Leon merkt op dat de uitspraak mogelijk niet goed is geinterpreteerd.
Kan de heer Leon de volledige uitspraak misschien mailen, bij voorbaat dank.
Leo / beleidsmedewerker
@ D. van Arum

Op onderstaande links: het persbericht van het Gerechtshof, resp. de uitspraak van het Gerechtshof.

http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Gerechtshoven/DenHaag/Nieuws/Pages/UitspraakHaagsehofoverlegesheffingvoorWOB-verzoek.aspx

http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BR0373&u_ljn=BR0373

Saskia Claassen
Inderdaad erg jammer dat de redacteur de uitspraak niet goed heeft verwoord...
Het Hof te Den Haag overweegt namelijk dat gemeenten in beginsel juist wel leges mogen heffen voor het doen van nasporingen in hun archief. Zie ook de samenvatting van de uitspraak op www.rechtspraak.nl en het bericht van de VNG op hun website.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Op www.rechtspraak.nl staat de volgende samenvatting (LJN: BR0373):

"Legesheffing voor nasporingen in verband met een WOB-verzoek om informatie is in beginsel toegestaan. De gemeente brengt echter geen leges voor nasporingen in rekening bij inzage en wel bij het toezenden van de informatie. Dit is in strijd met het gelijkheidsbeginsel, daar in de gevallen van informatietoezending en informatie komen inzien de door de gemeente verrichte ‘nasporingen’ gelijk zijn. Het beroep op het gelijkheidsbeginsel is gegrond."

Vreemd, als je dit leest, lijkt het of gemeenten, als ze hun informatie maar ver genoeg wegstoppen, ontiegelijk hoge bedragen in rekening mogen gaan brengen voor het vervolgens weer "nasporen" ervan. Zo van: "We weten bij God niet meer waar we deze documenten gelaten hebben. Weet u zeker dat u wilt betalen voor de privé-detective die we gaan inhuren om onze archieven voor u door te spitten?"

Heeft de rechter hier een nieuwe manier gecreëerd om de Wet Openbaarheid van Bestuur tot een farce te maken? De Wob is bedoeld om de overheid verantwoordelijk te stellen voor de openbaarheid van informatie. Dus niet om voor de overheid een mogelijkheid te creëren om ontoegankelijke achterkamertjes in te richten op kosten van burgers die juist transparantie willen.

Dank, heren/dames rechters! U heeft de democratische rechtsstaat weer een slechte dienst bewezen!
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Heel eerlijk gezegd vind ik dit toch een beetje muggenzifterige juristerij. Het wordt tijd dat de regering de wet aanpast en de zich zo graag profilerende rechters terug in hun hok fluit.
Advertentie