Advertentie

Rotterdam wacht ontknoping bestuurlijk stelsel

Omdat Rotterdammers geen duidelijke voorkeur hebben voor een van de twee bestuurlijke modellen is er nu één nieuw bestuurlijk model. De politiek is nu aan zet.

11 december 2012

De twee nieuwe bestuursmodellen voor Rotterdam, die de afgelopen weken aan de stad zijn voorgelegd, zijn op onderdelen aangepast. Er is niet gekozen om het beste van beide modellen samen te smeden tot één nieuw bestuurlijk model.

Politieke afweging

Uit de brede consultatieronde van onder meer stadsdebatten, zienswijzen, een internetpeiling en een representatief (verdiepend) onderzoek door het gemeentelijk onderzoekscentrum COS kwam geen overduidelijke voorkeur naar voren voor het model van wijkparticipatie of voor het model gebiedsbestuur. ‘Het is daarmee niet aan de stuurgroep om een voorkeursscenario aan de raad voor te leggen. Er moet een politieke afweging worden gemaakt’, licht Jan-Willem Verheij toe, voorzitter van de (raadsbrede) stuurgroep Bestuurlijk model Rotterdam na 2014 (BmR14+).

Rechtstreekse verkiezingen

Op basis van de ‘oogst’ vanuit de consultatie heeft de stuurgroep besloten de twee modellen aan te passen. Zo blijkt onder meer dat Rotterdammers hun lokale vertegenwoordigers rechtstreeks willen kiezen. Daarom is in het model wijkparticipatie, dat aanvankelijk geen directe verkiezingen kende, opgenomen dat de bestuurscommissies rechtstreeks worden gekozen door de wijkbewoners. Elke wijk krijgt een gekozen bestuurscommissie die uit twee tot drie leden zal bestaan. Het is aan de politiek om een besluit te nemen over het aantal stadswijken. Het zullen er tussen de 45 en 65 worden. Eerder werd uitgegaan van 55 wijken.

Lijstenstelsel

In het model Gebiedsbestuur konden aanvankelijk ook kandidaten op persoonlijke titel aan de verkiezingen deelnemen. Die mogelijkheid is geschrapt. De kandidaten zullen via een lijstenstelsel gekozen worden. ‘Met de vorm daarvan kan nog worden gespeeld. Dat is een kwestie van uitwerking’, aldus Verheij.

Burgerparticipatie

Het minimum aantal gebiedsbestuurders voor de veertien stadskwartieren, waar het model Gebiedsbestuur vanuit gaat, is opgetrokken van vijf naar zeven. Over het maximum aantal bestuurders kon de stuurgroep geen consensus bereiken. Ook hier zal de politiek zich over moeten uitspreken. In het eerste voorstel ging de stuurgroep uit van maximaal negen leden. Een andere belangrijke aanpassing is dat ook in het model Gebiedsbestuur meer ruimte komt voor burgerparticipatie.

Initiatiefvoorstel

Het initiatiefvoorstel van de stuurgroep BmR14+) staat donderdag op de agenda van de raadscommissie Bestuur, Veiligheid en Middelen staat. De Rotterdamse gemeenteraad kiest op 20 december het bestuursmodel dat per maart 2014 in de havenstad wordt ingevoerd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie