of 59854 LinkedIn

Rotterdam voert vuurwerkverbod in voor risicowijken

Vuurwerk in Groningen
Vuurwerk in Groningen
Reageer

Rotterdam voert vanaf deze jaarwisseling een beperkt vuurwerkverbod in. In stadsdelen waar het afgelopen jaren uit de hand liep, geldt een verbod. In rustige wijken mag gewoon nog wel vuurwerk worden afgestoken. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten.

Algeheel verbod

Burgemeester Ahmed Aboutaleb ziet liever nog een algeheel verbod, maar dat vond de raad te ver gaan. Jaarlijks wordt gekeken in welke delen van de stad de openbare orde is verstoord, daar wordt een verbod ingesteld. ‘Alleen in die gebieden waar het met oud en nieuw steevast uit de klauwen loopt, dus niet voor de hele stad’, zei VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans. ‘Vuurwerk afsteken is een mooie traditie, ook in Rotterdam. Dat houden we zo in ere.’

 

Niet negatief

Aboutaleb had liever een veel uitgebreider verbod gezien. Donderdag 21 maart brachten op zijn voorstel de vier grote steden (G4) het voorstel naar buiten om tot een landelijk verbod van gevaarlijk knalvuurwerk en vuurpijlen te komen. De vuurwerkbranche heeft te kennen gegeven niet negatief tegenover zo’n verbod te staan. Volgens de G4 kunnen de hulpdiensten de ongelukken en de overlast tijdens de jaarwisseling nauwelijks meer aan.  De vuurwerkbranche en de G4 gaan half april met elkaar om te tafel. Voor de aanstaande jaarwisseling worden nog geen uitgebreide beperkende maatregelen verwacht, omdat de branche de vuurwerkvoorraad voor oud en nieuw al heeft besteld.


Voorstellen
Volgens Aboutaleb zien de grote steden zich gedwongen zelf initiatieven te nemen, omdat het kabinet het laat afweten. Ook de vuurwerkbranche is er verbaasd over dat er tot nog toe niets is gedaan met voorstellen van de branche zelf om bepaalde producten te verbieden.

 

Vlaanderen

Vlaanderen gaat het afsteken van vuurwerk wel verbieden. Gemeenten kunnen voor bepaalde plaatsen en momenten wel een uitzondering maken op het verbod. De regering en een parlementsmeerderheid zijn het daarover eens geworden op initiatief van minister Ben Weyts van Dierenwelzijn. De maatregel is onder meer bedoeld om incidenten met dieren te voorkomen. Dierenrechtenorganisatie Gaia reageert tevreden.

 

Goedgekozen moment

In een kleine veertig Vlaamse gemeenten geldt momenteel een vuurwerkverbod. In 103 andere gemeenten moet toestemming worden gevraagd. In de praktijk wordt vooral rond de jaarwisseling echter vrijwel overal vuurwerk afgestoken. Wanneer het verbod ingaat, is nog onzeker maar Weyts gaat ervan uit dat dat nog dit jaar gebeurt. ; In de praktijk zullen de lokale besturen terughoudend zijn en vuurwerk beperken tot welbepaalde plaatsen en goedgekozen momenten’, aldus de minister. Maatregelen om overtreders beter te kunnen bestraffen moeten nog worden uitgewerkt. Het verbod geldt ook voor voetzoekers, wensballonnen en carbidkanonnen. (ANP/Red.)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.