of 63428 LinkedIn

Rotterdam laat teugels iets vieren voor horeca

Horeca-ondernemers in Rotterdam krijgen wat meer de ruimte. De nieuwe Horecanota geeft ze minder rompslomp, meer mogelijkheden, maar ook meer verantwoordelijkheid.

De horeca-ondernemers in Rotterdam krijgen wat meer de ruimte. De nieuwe Horecanota 2012-2014 geeft ze minder rompslomp, meer mogelijkheden, maar ook meer verantwoordelijkheid.

Aanpassing
De Horecanota haakt in op de veranderde omstandigheden waarmee de ondernemers te maken hebben. De economische omstandigheden zijn niet optimaal en de ondernemers ervaren problemen bij het ontplooien van nieuwe initatieven, zoals hoogwaardige horeca. Instanties werken bijvoorbeeld niet goed samen. Meer ruimte en verantwoordelijkheid voor de ondernemer moet daar verandering in brengen. Belemmeringen voor zogeheten popup-ondernemingen (tijdelijke horeca in leegstaande ruimten) en kleine gevelterassen verdwijnen grotendeels. Het vergunningenstelsel wordt modulair (per activiteit en niet per ondernemingsvorm). En met name veiligheid en handhaving krijgen met de nota (die deze week is ingegaan) een nieuwe aanpak.

Veiligheid
"Vroeger was bij vechtpartijen meestal sluiting voor een halfjaar de standaardsanctie", zegt woordvoerder Robert van Heiningen van de directie Veiligheid van de gemeente Rotterdam. "We waren redelijk streng in Rotterdam. Maar we zien ook dat Rotterdam veiliger is geworden en er leefde het gevoel dat een genuanceerdere aanpak nodig is." Die genuanceerdere aanpak manifesteert zich nu in de nieuwe vormen van handhaving. "We hebben allerlei incidenten uitgeschreven en dar bepaalde sancties aan gehangen. Een ordinaire caféruzie levert bijvoorbeeld eerst een waarschuwing op." Volgens Van Heiningen is het accent met de nota verschoven van repressie en handhaving naar een centrale rol voor de ondernemer, met een aangepast sanctiebeleid daarnaast. "Je kunt als horecaondernemenr nu bijvoorbeeld digitaal een extra beheerder op je vergunning zetten en dan wordt voortaan pas achteraf gecontroleerd of dat terecht is gebeurd."


Regime
Rotterdam gaat daarmee uit van het principe 'high trust, high penalty' - veel vertrouwen in de ondernemer, maar ook een stevige aanpak voor degenen die dat vertrouwen niet blijken waar te maken. Dat betekent niet dat de overtreder meteen zwaarder gestraft wordt, maar wel dat hij bij geconstateerde overtredingen te maken krijgt met een intensiever regime van controle en aandacht, met de bijbehorende maatregelen op maat.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners