of 59250 LinkedIn

Rotterdam in gesprek over bouwplannen Vestia

Vestia gaat van de bijna 80.000 woningen er 15.000 verkopen. Ook worden bouwplannen, ideeën die nog niet in contracten zijn vastgelegd, niet meer uitgevoerd.
Reageer

De Rotterdamse PvdA-wethouder Hamit Karakus (woningbouw) is in gesprek met verschillende partijen om de bouwplannen van Vestia of delen daarvan over te nemen. Dat zei een woordvoerder van de gemeente in reactie op de brief van demissionair minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken aan de Kamer.

Financieel gezond

In de brief staat wat de woningcorporatie onder meer gaat doen om financieel weer gezond te worden. Vestia was bijna ten onder gegaan omdat de corporatie voor miljarden euro's aan derivaten bezit. Deze financiële producten verzekeren tegen een toekomstige rentestijging op leningen. De rente is de afgelopen tijd echter gedaald en daarom moet Vestia geld bijstorten. De corporatie heeft 1,5 miljard euro in onderpand moeten geven aan banken wegens de financiële problemen.

15 duizend woningen verkopen

Uit de brief blijkt dat Vestia van de bijna 80 duizend woningen er 15 duizend gaat verkopen. Ook worden bouwplannen, ideeën die nog niet in contracten zijn vastgelegd, niet meer uitgevoerd. Juist die plannen hebben voor het verbeteren van achterstandswijken in Den Haag en Rotterdam grote gevolgen.

Betere woningen

De Maasstad en het Rijk hebben samen een handtekening gezet onder de Kwaliteitssprong Rotterdam-Zuid, waardoor er betere woningen worden gebouwd. Karakus wil die plannen redden en is daarom al enkele weken in gesprek met investeerders, corporaties, banken en pensioenfondsen om de bouwplannen van Vestia over te nemen. ,,Sommige corporaties hebben al interesse getoond’’, liet de woordvoerder weten.

Bustoer

Binnenkort maakt de wethouder met projectontwikkelaars een bustoer door Rotterdam-Zuid. Zo hoopt Karakus de ontwikkelaars te interesseren voor het overnemen van de plannen in het gebied. De minister kijkt vervolgens wat zij in brede zin kan doen om Rotterdam en ook Den Haag te helpen met het dichten van de gaten in die achterstandswijken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.