of 59229 LinkedIn

Rotterdam gaat straatintimidatie strafbaar stellen

Seksuele straatintimidatie wordt per 1 januari strafbaar in Rotterdam. Wie vrouwen op straat nasist, naroept, achternaloopt, om seks vraagt of in het nauw drijft, kan rekenen op een boete van maximaal 4100 euro of drie maanden gevangenisstraf.
1 reactie

Seksuele straatintimidatie wordt per 1 januari strafbaar in Rotterdam. Wie vrouwen op straat nasist, naroept, achternaloopt, om seks vraagt of in het nauw drijft, kan rekenen op een boete van maximaal 4100 euro of drie maanden gevangenisstraf. De gemeente wijzigt daarvoor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), zo heeft de verantwoordelijke wethouder Joost Eerdmans (veiligheid) donderdag bekendgemaakt.

Waarschuwingen
Vooruitlopend op het verbod gaan Rotterdamse handhavers al vanaf volgende maand waarschuwingen uitdelen. Ze krijgen een speciale training. Ook komen er voor het aanpakken van seksuele straatintimidatie vier handhavers bij. Verder wordt er voor slachtoffers een meldpunt geopend dat gekoppeld is aan het Centrum voor Seksueel Geweld.

Straatintimidatie
Uit onderzoek is gebleken dat in Rotterdam 84 procent van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar te maken heeft met seksuele straatintimidatie. Eerdmans noemt dat onacceptabel. ‘Iedereen hoort zich op straat veilig te voelen. Het feit dat vrouwen zich zo beperkt voelen in hun vrijheid dat zij hun kleding aanpassen of bepaalde delen van de stad ontwijken, is niet acceptabel’, aldus de wethouder.

Aparte aanpak
Rotterdam overweegt een aparte aanpak op te stellen voor het belagen van homo's, lesbiennes en transgenders. Afgelopen weekend werd op het Schouwburgplein nog een jonge vrouw mishandeld die met haar vriendin hand in hand liep.

Amsterdam en Den Haag
Ook in Amsterdam is een bepaling opgenomen in de APV die straatintimidatie strafbaar stelt, met een sanctie van eveneens maximaal 4100 euro of drie maanden cel. Er wordt nog niet actief op gehandhaafd, eerst moet de Amsterdamse gemeenteraad er deze zomer nog over spreken, zegt een woordvoerder van burgemeester Van der Laan. In Den Haag zijn eveneens stemmen opgegaan om straatintimidatie strafbaar te maken. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Keijzer op
We zijn sinds de dood van Fortuyn `15 jaar verder. Waarom duurde dit zolang? Waarom doen die grootsteden in West Europa niet hetzelfde? Die hebben toch contact met elkaar? Waarom wordt dit eigenlijk niet landelijk ingevoerd? Had dit allang al niet zo moeten zijn? Zelf in EU verband?

In Vlaanderen is Bart de Wever een politicus die net als Fortuyn dezelfde dynamiek daar jegens hem tegen kwam als hier Fortuyn. Parallel kun je dus zeggen. Hoe verontrustend is dat niet! Wat hier gebeurde is dus niet eens een "incident" te noemen. Bart de Wever is begin deze eeuw begonnen om de Nieuwe Vlaamse Alliantie op te richten (N-VA). Dit politiek genie en volstrekt ethische politicus, wordt hier nog afgeschilderd in Hilversum alsof hij Philip de Winter is. Die morgen de Belgische staat wil opsplitsen en alle labels m.b.t. WOII werden prompt ook zijn deel. Gewoon eng te noemen en dat in NL en BE.

Bart de Wever is burgermeester van Antwerpen. Een no-nonsens politicus met veel politieke overeenkomsten met Fortuyn en overeenkomstige achtergrond. Diens victorie is ook in een Havenstad begonnen in 2014. Zelfs met meer dan 30 zetels meerderheid is het in BE taai als grootste partij op verschillende niveaus. Antwerpen, Vlaanderen en Federaal.

Indien Eerdmans (met eventueel Pastoor) een Nieuwe Nederlandse Alliantie zou oprichten als zusterpartij, zou dit m.i. een doorslaand succes zijn. Zou een Benelux partij alvast zijn voor driekwart. Wellicht zo verder uitbreiden in Noordelijk EU, als nieuwe volkspartijen op centrum rechts. Weg met particratie, fractiecratie en waar Pragmatiek, Integriteit en Menselijke maat in dienst van het algemeen belang, de leidraad vormen.
Waar de menselijke maat eveneens de calculerende mens betekent waar men terdege rekening mee moet houden. Iets wat ter linkerzijde onbestaand lijkt te zijn.

Het is al jaren politiek teveel versnipperd, in zowel kleine landjes, als op het nog 28 tellend EU niveau. Als het eerste al zo weerbarstig is, wat verwacht je dan van het tweede? We zien nu al een Denk-variant ook in BE opkomen, door succes hier geinspireerd. Artikel 1, weer voor een andere bevolkingsgroep, is het niet gelukt dit jaar. Als dus de nu minder grote groepen, vanzelf groter worden, gaan die dan ook zich in splinterpartijen vertegenwoordigen? Ik zou er niet van opkijken door de segregatie, die langs diverse lijnen, groter en groter wordt.