of 59761 LinkedIn

Rotterdam en Utrecht willen ook aanpassing Bibob

Reageer
Naast Amsterdam zien ook Utrecht en Rotterdam graag dat de wet-Bibob een aantal aanpassingen krijgt.

Rompslomp
Utrecht wil af van de enorme administratieve rompslomp die een Bibob-procedure met zich meebrengt. Rotterdam pleit voor aanpassingen om growshops te kunnen aanpakken. Den Haag is redelijk tevreden met de huidige wetgeving.

 

Bekende namen
De gemeente Utrecht controleert jaarlijks maar vijf tot tien ondernemingen. 'Alleen als we aanwijzingen hebben dat de ondernemer een criminele achtergrond heeft doorlopen we de procedure. Dat kan gaan om bij ons bekende namen of tips van politie of justitie', aldus een woordvoerster van de gemeente. In veel gevallen is er daarna sprake van een 'succesvolle Bibob', zo zegt zij. Een lagere administratieve last en de mogelijkheid voor een verkort landelijk advies, zoals de gemeente Amsterdam voorstelt, kan ook de goedkeuring van de gemeente Utrecht wegdragen.

 

Growshops
Rotterdam wil juist een wijziging om winkels die benodigdheden voor hennepteelt verkopen, de zogenoemde growshops, de stad uit te jagen. Volgens de gemeente vindt rondom growshops vaak criminaliteit plaats. Rotterdam hoopt met een wijziging van de wet-Bibob de controle op de growshops te vergroten. 'Op die manier zouden we kunnen controleren of ze een strafblad hebben, geld witwassen of handelen in drugs.'

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.