Advertentie

Rotterdam en Maastricht nog in race voor songfestival

Het bid van Maastricht en Rotterdam was inhoudelijk sterker dan de andere drie, meldt de organisatie. Beide steden hebben een locatie die geschikt is voor zowel de tv-shows als het volledige event. Ook zijn er voldoende accommodaties beschikbaar, is er een goed plan voor de vele side-events en willen de steden een belangrijke financiële bijdrage leveren.

17 juli 2019
eurovisiesongfestival-vlaggetjes.jpg

Alleen Rotterdam en Maastricht zijn nog over in de race om het Eurovisiesongfestival in 2020 te organiseren. Dat laat de NPO weten. In beide steden werd dat nieuws met een brede glimlach ontvangen. Vorige week boden ook Utrecht, Arnhem en Den Bosch een bidboek aan, maar die voorstellen scoorden lager op de ‘zwaarwegende criteria’. 

Inhoudelijk sterkere bids
Het bid van Maastricht en Rotterdam was inhoudelijk sterker dan de andere drie, meldt de organisatie. Beide steden hebben een locatie die geschikt is voor zowel de tv-shows als het volledige event. Ook zijn er voldoende accommodaties beschikbaar, is er een goed plan voor de vele side-events en willen de steden een belangrijke financiële bijdrage leveren.

Fantastische gaststad
‘We zijn ervan overtuigd dat zowel Maastricht als Rotterdam een fantastische gaststad zou zijn waar we volgend jaar mensen uit heel Nederland en Europa kunnen verwelkomen om het Eurovisiesongfestival met ons te vieren’, zegt Sietse Bakker, uitvoerend producer van het Eurovisiesongfestival.

Werkbezoeken
De komende week brengt de projectorganisatie werkbezoeken aan Maastricht en Rotterdam om de steden, de voorgestelde locaties en de daarbij horende faciliteiten te bekijken. De organisatie wil de uiteindelijke gaststad in de loop van augustus bekendmaken.

‘Eindexamenkandidaat’
Frank Mimpen, commercieel directeur van het MECC in Maastricht, zegt dat het erg spannend was. ‘We zaten net als eerste examenkandidaten te wachten op de uitslag. Het duurde best een poosje voordat het belletje kwam. Toen we het nieuws hoorden dat we door waren, hebben we ook zeker gejuicht. Maar we hebben de champagne nog niet geopend, want we zijn er natuurlijk nog niet. We gaan ons nu voorbereiden op het werkbezoek van de projectorganisatie die de locatie bezoekt. Deze mensen zullen we met Maastrichtse gastvrijheid ontvangen.’

‘Mediageniek’
Ook in Rotterdam zijn ze erg in hun nopjes. Wethouder van Toerisme Said Kasmi: ‘Dit is heel mooi nieuws. We staan hier in de startblokken. Wij denken dat Rotterdam uitermate geschikt is om het songfestival te organiseren. Een échte stad van nu die we graag delen met de rest van de wereld: mediageniek, divers, een stad van innovatie, creativiteit en architectuur en met Ahoy een prachtige locatie. We bereiden ons nu voor op een locatiebezoek, waarbij we laten zien dat we ruimschoots aan alle eisen voldoen.’

Teleurgestelde afvallers
De gemeenten die dinsdag afvielen voor het organiseren van het songfestival reageren teleurgesteld. Wel wensen ze de overgebleven steden Rotterdam en Maastricht succes toe.

75 jaar vrijheid
In Arnhem wordt gebaald dat het Eurovisiesongfestival volgend jaar niet in het GelreDome gehouden zal worden. Toch zitten ze niet bij de pakken neer en richt de stad zich nu op de herdenking van de Slag om Arnhem en de viering van 75 jaar vrijheid. Wethouder Hans de Vroome noemt het ‘heel jammer’ dat het evenement aan de neus van Arnhem voorbijgaat. ‘We hebben als regio een mooi plan gemaakt en daar zijn we trots op.’ Het thema dat de stad had verzonnen was Celebrate Freedom. ‘We nemen de samenwerking en het enthousiasme, die we met veel partijen in en buiten de stad hebben weten te realiseren in de afgelopen periode, mee naar dit herdenkingsjaar’, aldus De Vroome.

‘A broken heart’
Utrecht had de Jaarbeurs als beschikbare locatie voor het songfestival. ‘Voor ons voelt het een beetje, zoals Duncan Laurence zingt “A broken heart is all that’s left”‘, zegt wethouder Klaas Verschuure. Ook topman Albert Arp van de Jaarbeurs baalt: ‘Natuurlijk is het jammer dat het Eurovisiesongfestival niet in Utrecht plaats gaat vinden.’ Wel prijst hij de samenwerking met de gemeente en andere organisaties bij de totstandkoming van het bidbook.

Brabants feest
‘Onze gezamenlijke ambitie was te gaan voor een groots Eurovisiefeest in Brabant’, reageren burgemeester Jack Mikkers en wethouder Mike van der Geld van Den Bosch. Volgens hen waren de Brabanthallen daarvoor een uitstekende locatie. ‘Maar de jury heeft gesproken.’ (ANP/redactie)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie