of 63000 LinkedIn

Rotterdam bereikt compromis coffeeshops bij scholen

Sinds 2007 heerst er het afstandscriterium dat coffeeshops niet dichterbij een middelbare school mogen staan dan 250 meter. Dit beleid heeft tot 2015 goed gewerkt, totdat nieuwe scholen zich in de buurt van bestaande coffeeshops gingen vestigen. Met dit nieuwe beleid kunnen pas gesloten coffeeshops zoals 't Trefpunt, weer een nieuwe vergunning aanvragen.
2 reacties

Rotterdam krijgt een nieuw coffeeshopbeleid waarbij de bestaande coffeeshops die in de buurt van nieuwe scholen staan, niet meer volledig hoeven te sluiten. Burgemeester Aboutaleb wil nu dat de coffeeshops in de buurt van nieuwe scholen alleen op schooltijden de deuren dichthouden.

Afstandscriterium
Hiermee lijkt de burgemeester, fervent tegenstander van coffeeshops in de buurt van scholen, een compromis gevonden te hebben. Ophef was ontstaan nadat de Rotterdamse coffeeshop 't Trefpunt eind oktober de deuren moest sluiten omdat er sinds twee jaar een nieuwe school in de buurt stond. Sinds 2007 heerst er het afstandscriterium dat coffeeshops niet dichterbij een middelbare school mogen staan dan 250 meter. Dit beleid heeft tot 2015 goed gewerkt, totdat nieuwe scholen zich in de buurt van bestaande coffeeshops gingen vestigen. Met dit nieuwe beleid kunnen pas gesloten coffeeshops zoals 't Trefpunt, weer een nieuwe vergunning aanvragen.

Sober uiterlijk
Behalve dat coffeeshops op schooltijden gesloten moeten zijn, eist de burgemeester ook een 'sober uiterlijk' van de coffeeshops om de aankoop van softdrugs niet aan te moedigen. Volgens de burgemeester blijft het uitgangspunt ‘de jeugd te beschermen en hierbij het signaal af te geven dat het gebruik van softdrugs niet normaal is'.

Gereguleerde wietteelt
Aboutaleb geeft ook aan een groot voorstander te zijn van de proef met gereguleerde wietteelt en zegt zich in te zullen spannen om Rotterdam onderdeel te laten zijn van de pilot. De Rotterdamse burgemeester wil daarbij kijken naar andere manieren van de distributie van cannabis. Als mogelijke afzetkanalen noemt hij internet en automaten. Hierdoor zouden mogelijk minder coffeeshops nodig zijn en zal criminaliteit omlaag kunnen. Voor Aboutaleb spelen ook de mogelijke economische voordelen van legale wietteelt mee: belastingontduiking wordt moeilijker, wat weer voordelig is voor de staatskas. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door kid congo op
Legale wiet komt er niet, wijnboer Frankrijk duldt geen concurrentie.
Door Peter op
"Volgens de burgemeester blijft het uitgangspunt ‘de jeugd te beschermen en hierbij het signaal af te geven dat het gebruik van softdrugs niet normaal is'".

Betekent dit dat alle horeca etablissementen waar alcoholische versnaperingen verkocht worden óók een 'sober uiterlijk' moeten hebben? Of is alcohol drinken, iets waarvan de wetenschap veelvuldig heeft aangetoond dat de fysiologische en sociaal-maatschappelijke gevolgen vele maten groter zijn, wél "normaal" in de wereld van (ironisch genoeg islamistische) burgemeester?

Vacatures

Van onze partners