of 59318 LinkedIn

Roermond spoort ‘rondreizende boeven’ met sensoren op

Roermond is één van de gemeenten die te maken heeft met internationaal rondtrekkende criminele groepen. Deze houden zich meestal bezig met onder meer inbraak, winkeldiefstal, babbeltrucs en skimming. Om deze groepen te vinden gaat de gemeente aan de slag met dataverzameling en analyse.
4 reacties

Roermond is één van de gemeenten die te maken heeft met internationaal rondtrekkende criminele groepen. Deze houden zich meestal bezig met onder meer inbraak, winkeldiefstal, babbeltrucs en skimming. Om deze groepen te vinden gaat de gemeente aan de slag met dataverzameling en analyse.

Veiligheid onder druk
De gemeente meldt op de eigen website dat inwoners en bezoekers last hebben van de groepen en dat de veiligheid door de aanwezigheid van ‘mobiele bandieten’ onder druk staat. De problematiek komt evengoed voor in andere delen van het land. De groepen gaan vaak creatief te werk waardoor ze lastig te betrappen zijn. Een innovatieve aanpak moet een sta-in-de-weg gaan vormen. 


Heterdaadkracht 

In de stad worden op strategische posities sensoren geplaatst die geluid of kentekenplaten registeren. Welke sensoren het beste werken, moet de proef gaan uitwijzen. Kentekens die afwijken worden geanalyseerd om zo afwijkende patronen te herkennen. Zo komen potentiële dagers in beeld die anders onder de radar blijven, meldt de gemeente. Wanneer het systeem een kenteken waarneemt van een ‘mobiele bandiet’ krijgt de politie een signaal. De heterdaadkracht van de politie moet hiermee vergroot worden. Wanneer gegevens niet gerelateerd zijn aan de criminele groepen worden ze automatisch vernietigd.

 
Internationale samenwerking

Voor de proef, die onderdeel uitmaakt van de landelijke ‘Generieke Proeftuinvoorziening’ is samenwerking gezocht met het Openbaar Ministerie (OM). Het OM is intensief betrokken en bekijkt onder meer of de proef voldoet aan privacywetgeving. De strijd tegen mobiel banditisme is door de overheid de laatste jaren flink opgevoerd. Er is op diverse wijze internationale samenwerking gaande. Zo is er tweejaarlijks een uitwisseling gaande met Roemeense politie. Ook met bedrijven en personeel van winkels wordt samengewerkt.  

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Volgens mij gaat het er om, om verdachte kentekens, dus van gestolen auto's of draaideurcriminelen te registreren. Dat lijkt me noodzakelijk om je inwoners te beschermen tegen rondreizend geboefte en daar lijkt mij niets mis mee. .
Door Wottsjer (Watcher) op
Vreselijk benieuwd of het kentekens van El Rey en zijn companen en zijn schrille stem ook gerelateerd worden aan crimineel of mobiel banditisme ...
Door Ben (jurist) op
Dat die rondreizende criminele groepen een probleem zijn zal ik niet ontkennen maar ben ik de enige die deze ontwikkeling griezelig vindt? In principe kunnen de gegevens van iedereen die voorbij komt rijden worden geregistreerd. Als je leest hoezeer in China al ingegrepen wordt in het leven van burgers moet je toch wel enigszins bezorgd zijn. Het is technologie die gemakkelijk misbruikt kan worden.
Door C.G. Bos op
"In de stad worden op strategische posities sensoren geplaatst die geluid of kentekenplaten registeren."
Was dit bericht niet bedoeld voor 1 april a.s.?