of 59329 LinkedIn

Rivierenland het best bestuurd

Drie van de vijf genomineerden voor de titel best bestuurde decentrale overheid 2018 waren waterschappen. ‘We doen er weer toe’, zegt waarnemend dijkgraaf Mathieu Gremmen van de uiteindelijke winnaar, waterschap Rivierenland.

Drie van de vijf genomineerden voor de titel best bestuurde decentrale overheid 2018 waren waterschappen. ‘We doen er weer toe’, zegt waarnemend dijkgraaf Mathieu Gremmen van de uiteindelijke winnaar, waterschap Rivierenland.

Rivierenland won vanwege de wijze waarop het waterschap innoveert en erin slaagt om daar inwoners, bedrijven en organisaties bij te betrekken. Ook de waterschappen Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe waren voor de vorige week in Helmond uitgereikte prijs genomineerd. ‘Eigenlijk zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat we ertoe doen, maar dat zag men lange tijd niet zo', aldus Gremmen.

Twintig jaar geleden voerden de waterschappen hun beheerstaken uit. 'Niemand zag wat we deden, en onbekend maakt onbemind. We hebben de beheerstaken nog steeds, maar we zijn nu vooral bezig met de ontwikkeling van Nederland. Of je het nu hebt over de dijkverbetering, over het klimaatbestendig maken van de omgeving of over de energietransitie. Daarin zijn we voorbeeldig mee bezig. We nemen maatschappelijke verantwoordelijkheid en zijn herkenbaar.’

Beste bestuurder
Burgemeester Wobine Buijs van Oss werd in Helmond gekozen tot beste bestuurder van 2018; de Friese commissaris van de koning Arno Brok ontving de voor het eerst uitgereikte oeuvreprijs (zie interviews elders in dit blad). Daarnaast werd Winterwijks burgemeester Joris Bengevoort verkozen tot beste bestuurder van een kleine gemeente. Collega-bestuurders prijzen hem vanwege de trekkersrol die hij in de regio vervult, het gemak waarmee hij contacten legt met relevante spelers in het veld en de wijze waarop hij vernieuwingen doorvoert.

Als beste jonge bestuurder kwam de Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen (ChristenUnie) uit de bus. De 28-jarige Van Ooijen wordt geprezen om zijn kennis van organisaties en belangenbehartigers en de inhoudelijke kennis op zijn portefeuilles, waaronder maatschappelijke ondersteuning, welzijn, asiel en immigratie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.