Advertentie

Rijkskantoren flexibel gebruiken

Minister Donner wil huurcontracten van kantoren opzeggen en eigendommen flexibeler benutten en hierdoor vanuit 12 concentratielocaties gaan werken.

09 november 2011
Het Rijk gaat 12 'concentratielocaties' voor zijn kantoren inrichten, maar dat betekent niet dat de rijksoverheid straks nog uitsluitend werkt vanuit Groningen, Leeuwarden, Zwolle, Arnhem, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Den Bosch, Breda, Eindhoven en ‘Zuid-stad’ (Maastricht/Heerlen).

Kwart minder
Dat viel dinsdag op te maken uit de woorden van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken). Het Rijk heeft nu 4 miljoen vierkante meter kantoor op 1800 plekken in 130 plaatsen. Dat moet in 10 jaar met een kwart afnemen. De minister wil huurcontracten opzeggen en eigendommen flexibeler benutten. De Kamer vindt het op dit moment nog maar een onduidelijk streven en wil nog voor maandag meer uitleg van de minister.

Defragmenteren

Het Rijk bezit nu 11 procent van het totale aantal kantoren in Nederland. Doordat huisvestingsnormen zijn aangescherpt en het aantal rijksambtenaren moet verminderen, gaat de vraag naar kantoorruimte omlaag. Donner wil ook af een 'landelijk gefragmenteerd kantoorlandschap'. Hoe meer kantoren er bij elkaar zitten, hoe beter veranderingen onderling zijn op te vangen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie