Advertentie

Rijk verliest zaak over kapvergunning Schinveld

De Limburgse gemeente Onderbanken hoeft geen wijzigingen aan te brengen in het bestemmingsplan voor de bossen bij de naburige AWACS-basis. Dat bepaalde de Raad van State woensdag in een beroepszaak, aangespannen door de ministeries van Defensie en VROM.

22 oktober 2008

Kappen
De ministeries vinden dat het bestemmingsplan geen rekening houdt met de noodzaak van het obstakelvrij houden van de zogenoemde invliegstroken van de NAVO-radartoestellen van vliegbasis Geilenkirchen, net over de grens bij Schinveld, gemeente Onderbanken. Voor de kap van bomen op deze stroken is volgens het bestemmingsplan een aparte vergunning nodig. De ministeries wilden ook zonder zo'n vergunning waar nodig kunnen kappen. De Raad van State wijst dit beroep af.

 

Vergunning
Negen jaar geleden vernietigde de Raad van State een bestemmingsplan voor het bosgebied, omdat daarin geen rekening was gehouden met de naburige aanwezigheid van de vliegbasis. Kappen was in dat bestemmingsplan absoluut verboden. In het nu geldende plan wordt kap van bomen wel toegestaan, mits daaraan eerst een zorgvuldige belangenafweging vooraf gaat. Waar nodig, kan de gemeente een kapvergunning verlenen.

 

Eigen inzicht
De ministeries wilden kap of afzagen naar eigen inzicht mogelijk maken, zonder eerst een kapvergunning te moeten aanvragen. Onderbanken verwerpt dit standpunt uit vrees dat dan boskap in het hele gebied mogelijk wordt.

 

Aftoppen
Een eerdere weigering door de gemeente om een kapvergunning af te geven leidde bijna vier jaar geleden tot een dwangmaatregel van het Rijk, dat zodoende de kap van bijna zes hectare bos mogelijk maakte. Het Rijk wil ook in een gebied van nog eens 14 hectare bomen 'aftoppen', volgens de gemeente een eufemisme voor kappen.

Lees ook:
Geen dwang meer bij boskap in Schinveld (25/08/2008)
Onderbanken boos op minister Cramer (20/08/2008)
RIVM: geluidshinder Awacs schaadt gezondheid (06/08/2008)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie