Advertentie

'Rijk handelt in strijd met verbod noodopvang'

Gemeenten zitten in hun maag met de noodopvang. Uitgeprocedeerde, maar ook legaal verblijvende asielzoekers in afwachting van een beslissing, komen nu op straat terecht. Sinds 1 januari 2010 mogen gemeenten geen noodopvang meer bieden. Maar tegelijkertijd hebben zij een zorgplicht en moeten zij de openbare orde handhaven. Dat leidt tot problemen.

07 april 2010
Onwillige landen van herkomst
De afspraak was dat het Rijk zou toezien op de overgang van azc’s en de vrijheidsbeperkende locatie (vbl) in Ter Apel naar het land van herkomst. Die overgang loopt nog niet soepel. Volgens Justitie komt dat omdat uitgeprocedeerde asielzoekers niet meewerken aan hun terugkeer. ‘Maar dat is maar een deel van het probleem’, zegt John van Tilborg van LOGO (Landelijk Overleg van Gemeentebesturen inzake Opvang- en terugkeerbeleid). ‘Het andere ligt bij onwillige ambassades en landen van herkomst. En de asielzoekers in afwachting mogen niet werken of een uitkering aanvragen, maar ze moeten zich wel melden bij de vreemdelingenpolitie. Dan leven ze dus van de vuilnisbak of van de criminaliteit.’

Voor de deur
Of ze kloppen toch aan bij gemeenten. ‘Ik weet van Utrecht, daar stonden weer veertig nieuwe mensen voor de deur’, aldus van Tilborg. ‘En de rest zorgt dat het niet in de publiciteit komt.’ Volgens van Tilborg stonden alleen in 2009 al tweeduizend Somaliërs op straat.

Overleg
Eind deze maand is een overleg gepland tussen het LOGO en het ministerie van Justitie. ‘Voor mijn part gaan we afspraken maken dat het rijk ze opvangt of dat gemeenten opvangen en het rijk ze tegemoet komt. Maar je kunt niet zeggen: we kiepen ze over de heg bij gemeenten en tegelijk tegen gemeenten zeggen: doe vooral niets voor die mensen. Dat is tegenstrijdig handelen.’

Maximale inspanning
Woordvoerster Asha Khoenkhoen van de VNG heeft begrip voor het standpunt van LOGO. ‘Het is vanuit Den Haag heel moeilijk te zeggen wat je als gemeente moet doen als er een schrijnend geval voor je deur staat. Dus het blijft een individuele afweging van gemeenten. En al staan staan wij achter de uitspraak om de noodopvang stop te zetten, van het rijk verwachten we wel maximale inspanning tegen de illegaliteit.

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
Wat zijn we toch een net land!
En maar zeuren over de Tweede Wereldoorlog.
Kritikus / Geen Hagenees
Gefeliciteerd , W.Wilkens !
Al in de eerste reactie een Godwin.
C / Nederlander
Geen asielzoekers meer toelaten, zorgplicht afschaffen en meer werk van het terugkeren maken. Gewoon weer dumpen in het land van herkomst...

Waarom moeten wij zorgen voor mensen die hier ongevraagd ons land komen verrijken?
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Wat zijn we met z'n allen toch naief. We verwachten van mensen die hun land zijn ontvlucht en bij wijze van spreken kruipend op hun knieen hier naartoe zijn gekomen dat ze meewerken aan hun terugkeer.
Maar nog erger is dat kinderen die per definitie onschuldig zijn ook gewoon op straat gegooid worden door de Dienst Terugkeer & Vertrek. Dan kom je toch wel heel dicht bij wat Hannah Ahrendt schreef en daarvoor eigenlijk al Tolstoj. De banaliteit van het kwaad zit niet direct in de mens maar in het systeem. En het is de gewone gemiddelde burger die zich tegen dit kwaad zou moeten verzetten, maar deze verantwoordelijkheid meestal niet neemt omdat zijn geweten door dat zelfde systeem in slaap is gewiegd. Een verwijzing naar de 2e wereldoorlog is hier niet onterecht.
Toine van Bergen / Lid Provinciale Staten Gelderland
Onlangs nog bepaalde het Europese Hof van justitie dat Nederland verplicht is om "illegaal verblijvende" gezinnen met kinderen onderdak te bieden. Dus terecht dat gemeenten nu een claim bij het Rijk neerleggen. De rechten van het kind zijn in het geding.
Advertentie