Advertentie

Rijk dicteert beleid via gemeentefonds

De meeste gemeenten hebben het niet in de gaten, maar het Rijk bepaalt in hoge mate het beleid op lokaal niveau. Het gemeentefonds fungeert als vehikel.

14 januari 2011

De Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) plaatst in een advies aan minister Donner van Binnenlandse Zaken grote vraagtekens bij het vrij besteedbare karakter van de algemene uitkering. Het Rijk verdeelt dat geld - zo’n 17 miljard euro - via inmiddels zestig maatstaven over alle gemeenten.

 

Het Rijk bepaalt voor welke kostenverhogende factoren gemeenten extra geld krijgen. Door vooral die factoren te honoreren die aansluiten bij de wensen van het kabinet, verandert het gemeentefonds volgens de Rfv sluipenderwijs in een bekostigingsinstrument voor rijksbeleid. De autonomie van gemeenten wordt meer en meer een wassen neus.

Lees hieronder het hele artikel uit Binnenlands Bestuur nummer 2, 14 januari 2011.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

brecht / ginger
hoi ik ben brecht en ik meur
g. geuvers / beleidsadviseur WMO
Dat het gemeentefonds een verkapte vorm is van specifieke uitkeringen is toch al 10 a 20 jaren aan de gang? Maar 't is goed om het eens te benoemen, en daarna te handelen.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Weinig nieuws onder de horizon, want dit gaat al jaren zo. En ........ het is maar goed ook. Het voorkomt nog enigszins dat gemeenten (lees de politiek) teveel statussymbolen realiseren. De Overheden zouden veel bedrijfsmatiger moeten werken en worden bestuurd. Hiervoor dienen in ons land ingrijpende structuurwijzigingen plaats te vinden.
Marc / Beleidsadviseur Jeugd
Klopt en dit beperkt gemeenten om maatwerk en wijkgericht werk te leveren... er zou meer een financiele incentive moeten gaan gelden. Goede resultaten, efficient en effectief beleid en organisatie. Extra geld voor de burger en organisatie.
Thijs
De gedachte dat er zoiets als 'autonomie van gemeenten' zou moeten bestaan, is volkomen absurd voor zo'n kikkerlandje.
Advertentie