Advertentie

Rfv: ‘Niet automatisch Artikel 12-status’

De Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) waarschuwt gemeenten dat tekorten bij grondbedrijven niet automatisch leiden tot het honoreren van een artikel 12-aanvraag.

22 november 2010

De adviesraad stelt dat in een deze week gepubliceerd rapport - het periodiek onderhoudsrapport gemeentefonds - aan minister Donner (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Weekers (Financiën). ‘Net zo zeer als de opbrengsten uit de grondexploitatie voor rekening van de gemeenten komen, zijn de gemeenten ook zelf verantwoordelijk voor het opvangen van tegenvallers’, aldus de Rfv.

 

Gemeenten zullen zelf eerst alle noodzakelijke maatregelen moeten nemen ter voorkoming van een structureel begrotingstekort voordat sprake kan zijn van een beroep op de artikel 12-status. De raad waarschuwt de gemeentefondsbeheerders dat de ontwikkelingen bij de gemeentelijke grondexploitatie er flink inhakken.

 

De post Overige Eigen Middelen - de inkomsten uit rente, dividend en bouwgrondexploitaties - wordt er de komende jaren ‘sterk negatief’ door beïnvloed. Die inkomsten zijn al jaren hoger dan waarop de verdeling van de algemene uitkering is gebaseerd. Het verschil tussen de veronderstelde en de feitelijke OEM-inkomsten is door de teruglopende bouwgrondexploitatie dit jaar weliswaar met 9 procent afgenomen ten opzichte van 2009, maar ligt nog altijd hoger dan de norm.

 

Volgens de raad is die daling veel minder dan op grond van de recente berichten over de grondexploitatie mocht worden verwacht. De raad wijt dit deels aan het nog niet verwerken van de exploitatieverliezen in de begrotingscijfers 2010. Veel gemeenten nemen de renteverliezen nog voor lief, schrijft de raad. Naar verwachting zal in een aantal gemeenten een groot deel van de waarde moeten worden afgeboekt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie