Advertentie

Reprimande Ombudsman voor Nijmeegse wethouder

De Nijmeegse wethouder Hannie Kunst (PvdA) is door de Nationale Ombudsman stevig op de vingers getikt vanwege haar opstelling in een langslepend conflict met een groep kunstenaars.

26 maart 2011

Wethouder Kunst, voormalig portefeuillehouder cultuur, had in een interview begin 2010 gezegd dat ze ‘nog nooit zó grof en intimiderend was bejegend’ als door de klager. Die uitspraak is volgens de Nationale Ombudsman volstrekt niet onderbouwd. Bovendien ‘mag van een wethouder worden verwacht dat zij een de-escalerende rol inneemt in een voortgaande en kennelijk publieke discussie over hetzelfde onderwerp’.

 

Het conflict stoelt op het gebruik van het kunstwerk ‘Het Labyrinth’ aan de Nijmeegse Waalkade. De makers daarvan en de nabestaanden van een van hen waren in 2009 ontevreden over hoe de gemeente met dit kunstwerk omging. Er werden viskramen en evenementententen op geplaatst, het werd deels gebruikt als parkeerplaats en opslagruimte en het verkeerde in slechte staat van onderhoud. Een klacht daarover bij de Nationale Ombudsman werd in november 2009 gehonoreerd.

 

Die uitspraak leidde weer tot een interview in regionale krant De Gelderlander, waarin verantwoordelijk wethouder Kunst de gewraakte uitspraak deed.

 

De klager vroeg de wethouder daarop schriftelijk ‘waar, wanneer en hoe hij haar geïntimideerd zou hebben’. Kunst schreef enkel terug dat ze de brief ‘ter kennisgeving aannam’. Tijdens de daaropvolgende klachtprocedure schreef de gemeente dat ‘de toon van klagers brieven, het volledige onbegrip voor andere belangen en het bij tijden zeer heftige taalgebruik een intimiderend effect op de wethouder hadden gehad’.

 

Het ‘heftige taalgebruik’ school volgens Kunst in zinnen als ‘Politici bedienen zich graag van gemakzuchtige en inhoudloze uitspraken’ en ‘Uw brieven getuigen van een laffe instelling’.

 

De Ombudsman maakt korte metten met deze zienswijze. Volgens hem moet overheidshandelen ‘feitelijk en logisch worden gedragen door een kenbare motivering’. Een wethouder die ‘publiekelijk een mening geeft over een burger, moet desgevraagd wel een toelichting geven waarop ze die mening baseert’. Dat had wethouder Kunst ook meteen moeten doen, niet pas tijdens de klachtprocedure.

 

Maar daarnaast is de alsnog verstrekte motivering ‘niet zodanig dat het de kwalificatie “grof en intimiderend” kan dragen’. Een opmerking tegenover de wethouder van een ‘laffe instelling’ kan volgens de Ombudsman als ‘ongepast of beschuldigend worden opgevat’, maar is ‘geen intimiderend gedrag’. Wethouder Kunst laat via de mail het volgende weten: ‘Ik ben teleurgesteld in deze uitspraak. Ik ben best wel wat gewend als wethouder maar in dit geval heb ik me destijds écht geïntimideerd gevoeld. De Ombudsman ontkent als het ware dat gevoel. Voor het overige neem ik de uitspraak voor kennisgeving aan’.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wil Reuvers / juridisch medewerker
Een wethouder van socialistische huize is kennelijk niet gewend kritisch benaderd te worden en ook nu weer niet door de ombudsman. Mevrouw neemt alles teveel voor kennisgeving aan, hetgeen getuigt van een behoorlijke arrogante houding.
Alsof je niets meer te leren heb in je leven.
O. ten Hove
Het is jammer voor mw de wethouder dat Nijmegen géén eigen ombudsman heeft. Die lopen, omdat ze uiit de organsatie komen en er deel van uitmaken en op de loonlijst staan, wat meer aan de leiband van de gemeente en zijn derhalve niet objectief. Hulde voor de Natinale Ombudsman die onbevangen zijn werk doet.
wik / adviseur
De uitspraak van de NOM lijkt me goed onderbouwd, zakelijk en goed geformuleerd. De opstelling en uitspraken van de wethouder wijzen op '' onbewuste onbekwaamheid''.
De gewraakte kwalificatie is haar wellicht al vaker verstrekt, toen ook voor kennisgeving aangenomen?
Cultuur / Barbaar
Chovel ervoor en opruimen die hap. Waarom moet zo'n wethouder zich weer extra verdedigen.
Kritikus / Geen Hagenees
Wethouder Kunst met kunst in haar portefeuille.
"Ik ben een kenner van kunst", zei Kunst.
En maakte er vervolgens een zootje van.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Volgens mij voelt deze wethouder zich nu ook weer door de Nationale Ombudsman geïntimideerd. Tijd voor weer een interview met De Gelderlander!
Jose / ambtenaar
dat de wethouder van socialistische huize is is totaal irrelevant; net zo min dat de wethouder van het vrouwlijk geslacht is; het gaat sec om de feiten; dat de gemeentelijke ombudsman aan de leiband loopt van de gemeente, dat zal je met feiten moeten staven; zomaar iets beweren, dat kan iedereen, dat is stemmingmakerij (zijn jullie van de vvd / pvv?); het valt mij telekenmale op dat er met emoties wordt gereageerd, uitzonderingen daar gelaten; geslacht maakt niet uit; politieke achtergrond maakt niets uit; leeftijd, maakt niets uit; het gaat om de feiten en de goede argumeneten die jouw pleidooi, beslissing onderbouwen !!!!!!!
v.willems / gemeenteambtenaar
'ík neem het voor kennisgeving aan' Haar gevoel is, ook nadat de klacht getoetst en beoordeeld is door de nationale ombudsman, leidend voor haar handelen. Een publiekambtsdrager zou meer waarde dienen toe te kennen aan de toetsing door de ombudscommissie en met wat meer afstand en ratio moeten handelen. Arrogantie van de macht ... fijne wethouder!
Advertentie