Advertentie

Remkes waarnemend burgemeester Den Haag

VVD-coryfee Johan Remkes is gevraagd om waarnemend burgemeester van Den Haag te worden. Dat bevestigen meerdere bronnen binnen het stadhuis tegen het ANP na een bericht van Omroep West.

09 oktober 2019
Johan-Remkes--ANP.2.jpg

VVD'er Johan Remkes wordt waarnemend burgemeester in Den Haag. De fractievoorzitters in de Haagse gemeenteraad hebben woensdagavond in aanwezigheid van de commissaris van de Koning, Jaap Smit, met Remkes gesproken.

Waardering

De griffie van de gemeente Den Haag meldt dat de fractievoorzitters hun waardering uitspraken voor de snelle benoeming. De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zien Johan Remkes als een goede waarnemend burgemeester van Den Haag. In een korte verklaring laten Halsema, Aboutaleb en Van Zanen weten dat ze hem verwelkomen in de G4, het overleg tussen de vier grote steden, en dat ze zich verheugen op de samenwerking.


Presidium

Het VVD-raadslid Chris van der Helm, voorzitter van het presidium, zei dat met Remkes wordt gekozen voor een bestuurder die in staat is de rust en gezag te brengen in het stadsbestuur. Volgens de VVD' er kan zijn partijgenoot ook het vertrouwen van de inwoners van Den Haag in het stadsbestuur herstellen. "De fractievoorzitters ondersteunen de benoeming van de heer Remkes als waarnemend burgemeester dan ook unaniem en ze kijken uit naar hun samenwerking", aldus Van der Helm. Ook het college van B en W in Den Haag, dat nu bestaat uit VVD, D66 en GroenLinks, is blij dat er snel een waarnemend burgemeester is gevonden. "Wij zien ernaar uit om samen te werken met Johan Remkes. Zo kunnen we rust brengen in de stad en op het stadhuis", zei tweede loco-burgemeester Boudewijn Revis (VVD) namens het college.


Nalatig

Remkes moet Den Haag besturen na het vertrek van partijgenote Pauline Krikke. Zij stapte zondag op na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De raad concludeerde dat Den Haag jarenlang nalatig is geweest bij het controleren van de traditionele vreugdevuren op de stranden van Duindorp en Scheveningen. De stapels brandhout werden veel hoger dan afgesproken. Krikke en haar voorgangers, die als burgemeesters verantwoordelijk waren voor openbare orde en veiligheid, grepen niet of nauwelijks in. Bij de laatste jaarwisseling ging het daardoor mis. Een vonkenregen trok over Scheveningen en richtte daar veel schade aan.

Rustiger vaarwater

Het is de bedoeling dat de nieuwe waarnemer tot volgend jaar aanblijft. In die tijd moet de Haagse politiek in rustiger vaarwater komen. Komend voorjaar moeten de provincie, de Haagse fractievoorzitters en de minister van Binnenlandse Zaken beslissen wanneer de zoektocht naar een definitieve burgemeester wordt geopend.

Groninger

De geboren Groninger Remkes was van 2010 tot 1 januari 2019 commissaris van de Koning in Noord-Holland. Eerder was hij minister van Binnenlandse Zaken (2002-2007) en staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (1998-2002). In het kabinet-Balkenende I (2002-2003) was hij bovendien vicepremier. Remkes zat tussen 1993 en 1998 en tussen 2006 en 2010 in de Tweede Kamer. Hij is Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Stikstof

Remkes leidt het Adviescollege Stikstofproblematiek, dat eind vorige maand met voorstellen kwam om de uitstoot van stikstof te verminderen. Daarnaast is hij voorzitter van een staatscommissie die onderzoek doet naar mogelijke hervormingen van het parlementaire stelsel. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Zandkruuer
Ik wil de inwoners, ambtenaren en raadsleden van Den Haag 'feliciteren' (NOT) met dit lek. Jullie kunnen t.z.t. een goede kandidaat voor een kroonbenoemde burgemeester wel op de buik schrijven. Want wie gaat er solliciteren als de kans op uitlekken van de namen heel groot is? Voor het betrokken lekkende raadslid of ambtenaar veel wijsheid toegewenst!
Paul / projectleider
Nou, komt goed uit....

Kans op een zwaargewicht neemt toe in Den Haag. Remkes zal dan ongeveer tot nieuwe TK verkiezingen zitten...

Advertentie