of 64120 LinkedIn

Remkes regelde subsidie DSM voor verhuizing

© Shutterstock
© Shutterstock
3 reacties

Waarnemend gouverneur Johan Remkes heeft samen met burgemeester Annemarie Penn van Maastricht een subsidie voor DSM geregeld die het voor de multinational aantrekkelijker moest maken om het hoofdkantoor van Heerlen naar Maastricht te verhuizen. Dat blijkt uit mededelingen van Remkes donderdagavond tijdens een debat voor de Limburgse Staten over de subsidie voor DSM. Overigens ontstond over deze subsidie zoveel commotie dat DSM daar uiteindelijk van afzag.

Staten gepasseerd
In overleg tussen de gouverneur, de burgemeester van Maastricht en DSM Nederland werd volgens Remkes afgesproken, dat Maastricht en de provincie elk 1,75 miljoen euro aan DSM gaven. Provinciale Staten werd gepasseerd, en niet op de hoogte gesteld. Daarover waren meerdere fracties zo boos, dat er donderdagavond een extra Statenvergadering plaatsvond.

Zwitserland, Amsterdam of Maastricht
Remkes wees er tijdens de vergadering op dat DSM in maart bij de provincie meldde dat het bedrijf het hoofdkantoor wilde verhuizen vanuit Heerlen naar een andere stad. Dat besluit was in Zwitserland genomen, aldus Remkes. Er waren drie kandidaten: Zwitserland, Amsterdam of Maastricht. ‘Ik heb aan de burgemeester van Maastricht laten weten er alles aan te doen om een concurrerende locatie in Maastricht te vinden’, zei Remkes. Begin juni moest DSM Nederland met een acceptabel verhaal in Zwitserland aankomen. Om Maastricht te helpen wilden Penn en Remkes een bedrag beschikbaar stellen, een gezamenlijke subsidie van 3,5 miljoen.

Belang voor regio
‘Ik had me niet voor moeten stellen dat ik hier gestaan had in een discussie dat regionale overheden te weinig gedaan hadden zodat DSM naar Amsterdam of Zwitserland zou zijn vertrokken’, zei Remkes. ‘Ik zou het weer zo doen. Het belang van DSM voor de regio is buitengewoon groot.’ Hij wees op de werkgelegenheid, de uitstraling die een internationaal hoofdkantoor heeft als aantrekkende werking op andere bedrijven, en de spin in het web die DSM is in een groot aantal activiteiten.

Motie van treurnis
Een motie van treurnis, ingediend door Forum voor Democratie en PVV, haalde het niet. Beide partijen vinden dat Limburg bedrijven die dreigen weg te gaan, niet moet subsidiëren om ze te behouden. Dat zou leiden tot een neerwaartse spiraal. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door W. van den Bosch op
De VVD-er in de Tweede Kamer met gokbeleid in zijn portefeuille maakt zojuist zijn overstap bekend richting een lobbyclub van gokbedrijven. En dan je mond vol hebben over integriteit.
Door Southern Comfort op
J.R. begint steeds meer een terugtrekkende beweging in Limburg te maken. Vandaag ook weer met zijn 'overpeinzingen' om de taken van de Commissie Integriteit te beperken en als meldpunt enkel de CdK met diens 'onafhankelijk' adviseur in te stellen.

Hoe verzint hij het? Opstap naar een VVD-Gouverneur?

Als J.R. ook maar iets van de Limburgse bestuurscultuur en de door de provincie ingestelde stuur- en werkgroep Integriteit Limburg heeft opgestoken, is dat de personen die daar zitten juist jarenlang de problemen hebben veroorzaakt en door hun inteelt alle oplossingen en vooruitgang sysyematisch hebben tegengewerkt.

De kring van kennisdragers verder beperken tot maar twee personen hoog (wie stelt die 'onafhankelijke' adviseur aan en wie controleert hem?) is de beerput verder uitdiepen. Theo Bovens bakte er immers ook niets van.
Door Adriaan Zwaag op
Regelen en ritselen, laat dan maar aan de VVD-er over.
Remkes gaat het kunstje nu op landelijk niveau doen: Hoe flans je een kabinet in elkaar?