of 64707 LinkedIn

Remkes: 'Optreden tegen wetteloosheid Duindorp'

De ongeregeldheden in de Haagse wijk Duindorp zijn onaanvaardbaar, zegt de waarnemend burgemeester van Den Haag, Johan Remkes. Na twee onrustige avonden in de Haagse wijk Duindorp wil de grootste partij in de stad, Hart voor Den Haag, dat de jaarlijkse vreugdevuren alsnog doorgaan.
4 reacties

De ongeregeldheden in de Haagse wijk Duindorp zijn onaanvaardbaar, zegt de waarnemend burgemeester van Den Haag, Johan Remkes. Hij zegt dat hij met de handhavings- en hulporganisatie in de stad afspraken heeft gemaakt om ‘op te treden om deze wetteloosheid het hoofd te bieden’. Om welke maatregelen het concreet gaat, laat hij in het midden.

Molotovcocktail
Bij de rellen werd een jongen van 9 jaar oud staande gehouden. Het kind was volgens de gemeente ‘betrokken bij het rondlopen met een molotovcocktail’. Het is niet bekend of het kind zelf of iemand uit zijn omgeving de molotovcocktail in handen had. Volgens de politie is de jongen niet meegenomen.

Alsnog vreugdevuur
Na twee onrustige avonden in de Haagse wijk Duindorp wil de grootste partij in de stad, Hart voor Den Haag, dat de jaarlijkse vreugdevuren alsnog doorgaan. Het stadsbestuur maakt dinsdag waarschijnlijk bekend dat daar geen toestemming voor komt, tot woede van Duindorpers. ‘Die vuren zijn ontstaan om volstrekt losgeslagen rellen in de wijken te voorkomen. Door het afblazen van de vuren op Scheveningen, in Duindorp, Laak en Escamp moeten we vrezen voor een onrustige jaarwisseling met veel schades en inzet van de politie’, verklaart partijleider Richard de Mos.

‘Absolute no-go’
De Mos roept de relschoppers in Duindorp op te stoppen. Het slopen van je eigen wijk is een absolute no-go. Buiten de vernielingen geven de relschoppende jongeren de overige bewoners van Duindorp een zeer onveilig gevoel.’

Toestemming
De gemeente wil geen toestemming geven voor de vreugdevuren. Bij de afgelopen jaarwisseling was het misgegaan bij het in brand steken van de vuurstapels. De brand liep uit de hand en huizen raakten beschadigd. Bouwers hadden zich niet aan afspraken met de gemeente gehouden.

Onrustig weekend
Op zaterdag- zondagavond was het onrustig in de wijk. Op meerdere plekken werden containers in brand gezet. Ook een bushalte en afvalbakken moesten eraan geloven. De ME moest worden ingezet om de rust in de wijk terug te brengen. Op foto's is te zien hoe de politie ingangen naar de wijk afsloot en met bouwhekken opgeworpen barricades verwijderde.

 

Maandagavond

Maandagavond is het opnieuw onrustig. 'Er zijn meerdere mensen op straat, de mobiele eenheid is aanwezig voor het geval dat', zei een woordvoerster van de politie. Er zijn meerdere aanhoudingen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door w.f.willems (pensioen) op
Die raddraaiers zullen merken wat het betekent om een Groninger als burgemeester te hebben, veel sterkte Johan.
Door Fred op
Anders dan in het artikel geschreven, is het niet mis gegaan bij het aansteken van de vuren maar bij het bouwen van de brandstapel, te hoog, te veel, te veel brandstof in vaten toegevoegd enz. Ook dat werd toen onder druk van de massa geslikt. Nu toegeven aan de protesten die zich uiten in vernielingen, zal eenzelfde effect hebben. Mini-burgeroorlog of niet, de overheid kan in dit zeker in deze situatie, proefondervindelijk vastgesteld, terecht vasthouden aan het besluit dat een dergelijk evenement niet meer verantwoord is.
Door drs. E. Nabled op
Reken maar op een mini burgeroorlog met Oud & Nieuw.
Door WJB (adviseur) op
Ik waardeer het optreden van burgemeester Remkes zeer. Hij kan hopelijk bijdragen aan het stoppen van die volkomen logeslagen bende in Den Haag, waar, als we niet oppassen de straat het voor het zeggen krijgt. "Volwassenen" die met de jaarwisseling per se hun vuurtje moet hebben en waar tussen Den Haag/Scheveningen en Duindorp een strijd is van wie de grootste heeft. Laten we hopen dat de burgemeester de rug recht houdt en niet door de knieën gaat voor het verwende, zielige, onvolwassen, asociale gepeupel.

Vacatures

Van onze partners