Advertentie

Remkes dreigt met herindeling Bloemendaal

Als het de nieuwe waarnemend burgemeester Bernt Schneiders van Bloemendaal binnen een jaar niet lukt om orde op zaken te stellen, dan moet de gemeente maar worden opgeheven vindt Johan Remkes, commissaris van de koning in Noord-Holland.

07 oktober 2015

Als het de nieuwe waarnemend burgemeester Bernt Schneiders van Bloemendaal binnen een jaar niet lukt om orde op zaken te stellen, dan moet de gemeente maar worden opgeheven. Dat heeft commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes de fractievoorzitters van alle politiek partijen in Bloemendaal laten weten, zei zijn woordvoerder woensdag na een bericht hierover in het Haarlems Dagblad. Als het aan Remkes ligt wordt dan een procedure in werking gesteld voor een gemeentelijke herindeling, waarbij Bloemendaal fuseert met een andere gemeente, aldus de woordvoerder.

Einde aan gedoe maken
Schneiders volgde waarnemend burgemeester Aaltje Emmens op, die door de verpeste sfeer in de raad niet goed kon functioneren en eind september opstapte. Een paar dagen later stapte D66 uit de coalitie met VVD en GroenLinks. Aan Schneiders, sinds 2006 burgemeester van Haarlem, de taak een einde aan het gedoe te maken.

Jarenlange problemen
Er zijn al jaren problemen en ruzies in de gemeenteraad van Bloemendaal. Emmens liet deze zomer in opdracht van de commissaris een rapport opstellen over de situatie in de raad. Hierin werd gesproken van: ‘Een niet goed functionerende raad met ruwe omgangsvormen, machtspolitiek en dusdanig hinderlijke bemoeizucht richting colleges, dat deze 'zwak’ zijn en onvoldoende bestuurlijke regie kunnen voeren.’

Elswoutshoek
De slepende affaire rond het plaatselijke landgoed Elswoutshoek is al jaren een bron van geruzie. De gemeente steggelt al jaren met de eigenaren over hun ambitieuze plannen het landgoed op te knappen. De kwestie was begin dit jaar al aanleiding voor Emmens voorganger, burgemeester Ruud Nederveen, om te vertrekken. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter de Pagter / Afdelingsbestuurder Abvakabo
Voor Remkes zou de kwestie Bloemendaal wel eens meer kunnen zijn dan het oplossen van een dorpsrel. Het kan een hefboom vormen om tal van problemen in de regio op te lossen. Bestuurlijke problemen op lokaal en regionaal niveau, alsmede op de beleidsvelden verkeer, vervoer en planologie.



Niet uit te sluiten is dat het komt tot een gemeentelijke herindeling van geheel Zuid-Kennemerland (met Heemstede als slachtoffer), waarbij het eigenlijk alleen de vraag is ‘wat te doen met Velsen’. Logische eenheden zijn Groot-Haarlem en de Meerlanden (Haarlemmermeer en Haarlemmerliede Spaarnwoude). Die eenheden vormen een natuurlijk en belangrijk tegenwicht voor de expansiedrift van Amsterdam.



Bij een gemeentelijke herindeling horen ook verkiezingen (met nieuwe raadsleden) en het aanstellen van twee nieuwe burgemeesters. Waar Haarlem nu nog de belangen van aangrenzende gemeenten negeert, is Groot-Haarlem wel gehouden om oplossingen te realiseren voor verkeers- en vervoersproblemen voor het gehele gemeentelijke gebied (stedelijk gebied met aansluitend vele dorpskernen).
De Majjem
Interessante reactie hieronder uit 2015: kijken wat Remkes er nu van bakt in Limburg. Ook hier kan en zou het een hefboom moeten zijn, maar dan moet hij wel doorpakken, ook als het gaat om personen uit zijn eigen partij. In Limburg drijft nog lang geen schoon water in de Maas, vooral noordelijk niet.



Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Southern Comfort: Bloemendaal vergelijken met welke plaats dan ook in Limburg is als appels met peren vergelijken. Je opmerkingen slaan dus kant noch wal.
2C
"Remkes dreigt met herindeling Bloemendaal" Dan vraag je jezelf af of burgers en dus inwoners van een gemeente er nog toe doen. Wat een regenteske en arrogante houding over de hoofden van de burgers heen. Toont aan dat het erg schort aan de lokale democratie in dit land. Worden zoet gehouden met "inspraak" en andere wassen neus beleid.

Advertentie