of 59761 LinkedIn

Relschoppers Geldermalsen krijgen celstraffen

Vier mannen die aan rellen meededen die op 16 december een raadsvergadering verstoorden over de opvang van 1500 asielzoekers in Geldermalsen, moeten de gevangenis in. De rechtbank noemde het verstoren van een raadsvergadering een schending van de democratische rechtsstaat. Drie van de vijf verdachten zijn daarvoor veroordeeld. ‘Dit raakt de fundamenten van de rechtsstaat.’
2 reacties

Vier mannen die aan rellen meededen die op 16 december een raadsvergadering verstoorden over de opvang van 1500 asielzoekers in Geldermalsen, moeten de gevangenis in. De rechtbank in Arnhem veroordeelde de mannen maandag tot straffen tot zes maanden. De mannen waren niet aanwezig.

Geweld en intimidatie
Een vijfde man kreeg een taakstraf van honderd uur. De vijf mannen van twintig tot en met 53 jaar oud behoorden tot een groep van in totaal 32 verdachten die door het Openbaar Ministerie zijn vervolgd. Dit waren de vijf die volgens justitie het grootste aandeel in de ongeregeldheden hadden. De rechtbank sprak van 'een sfeer van geweld en intimidatie'. Een deel van de celstraffen is voorwaardelijk opgelegd. Andere verdachten moeten later voor de rechter verschijnen. Ook maandag moeten negen personen zich verantwoorden voor de ongeregeldheden.

Nitraatbom
Tijdens de rellen werd onder meer met een nitraatbom gegooid en met betonblokken, glaswerk, vuurwerk en straatstenen. Een woedende menigte ging de politie te lijf en de ME had moeite om te voorkomen dat de relschoppers het gemeentehuis binnen zouden gaan. De aanwezigen bij de raadsvergadering werden uit voorzorg in veiligheid gebracht.

Rechtsstraat
De rechtbank noemde het verstoren van een raadsvergadering een schending van de democratische rechtsstaat. Drie van de vijf verdachten zijn daarvoor veroordeeld. ‘Dit raakt de fundamenten van de rechtsstaat.’ De rechtbank gaf bovendien aan dat ze geen aanleiding zag om te veronderstellen dat de politie buitenproportioneel geweld gebruikte of zelf aanleiding gaf voor het geweld. Daarop hadden enkele verdachten zich beroepen.

Nieuwe demonstratie
Tegen de mannen waren straffen geëist tot één jaar, de rechtbank vond lagere straffen gerechtvaardigd. Tegenstanders van de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen hebben aangekondigd opnieuw te gaan demonstreren bij een volgende vergadering over dit onderwerp op 29 juni. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Welke straf krijgt de burgemeester?
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Dat deze lieden stevig worden aangepakt is uitstekend, daarvoor niets dan lof.

De overweging aangaande de schade die de heren aan de rechtsstaat zouden hebben toegebracht is een onterechte en ik zou zelfs willen stellen een opportunistische overweging. Er zou hierbij zelfs sprake kunnen zijn van politieke rechtsspraak door de gevestigde orde.

Want als de staat van de democratie en de rechtsstaat in dit geval onderwerp zou zijn van de strafmaat en de rechterlijke afwegingen, dan zou mee moeten worden overwogen in welke staat die rechtsstaat en democratie verkeerden in het Geldermalsen van dat moment. Een democratie waar een college op redelijk grove wijze haar zin aan het doordrukken was, waar financieel gewin een hoofdrol speelde, waar publiek buiten het debat werd gehouden en waar het college op buitengewoon klungelige wijze omging met de belang- en rechthebbenden in deze kwestie.

Ik heb niet de indruk dat dàt bij de afwegingen van de rechtbank een erg grote rol heeft gespeeld, en daarmee is de "politieke" verantwoordelijkheid eenzijdig bij deze hooligans en bullebakken gelegd.

En wat je verder van dit tuig vindt, dit hoort er niet bij. Dit was daarmee een politiek proces.