Advertentie

Rekening beveiligingskosten burgemeester naar rijk

Niet gemeenten, maar het rijk moet de kosten dragen voor de beveiliging van bedreigde burgemeesters. Da vindt D66-Kamerlid Gerard Schouw die hiertoe binnenkort een motie gaat indienen.

31 januari 2013

De beveiligingskosten voor burgemeesters die met agressie en geweld worden bedreigd, moeten voortaan door het rijk worden gedragen. Burgemeesters hoeven dan niet meer met de pet in de hand naar de gemeenteraad om geld te vragen voor hun eigen beveiliging. Een motie van deze strekking gaat D66-Kamerlid Gerard Schouw indienen.

Toename geweld

Hiertoe heeft de D66-Kamerfractie woensdag besloten na overleg met minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) over agressie en geweld tegen politieke ambtsdragers. Die is, zoals eerder bekend is gemaakt, vorig jaar ten opzichte van 2010 toegenomen. Zes op de tien burgemeesters heeft in 2012 te maken gehad met agressie en/of geweld. In 2010 overkwam dit vijftig procent van de burgemeesters. Een op de vijf burgemeesters geeft aan zich in de besluitvorming te laten beïnvloeden door bedreigingen en intimidatie.

Agressie beïnvloedt besluitvorming

Die uitkomst is volgens minister Plasterk ’het meest verontrustende deel van het onderzoek’. In het overleg met de Kamer heeft hij toegezegd er ‘een tandje bovenop de toen’ om ervoor te zorgen dat bestuurders zich niet door bedreigingen en agressie laten beïnvloeden. De minister gaat kijken hoe dit soort problemen in de toekomst kunnen worden aangepakt, waarbij hij onder meer denkt aan het beter trainen van politici. Plasterk zal nieuwe burgemeesters bij hun kennismakingsgesprek al op het hart drukken dat het van belang is om vooraf na te denken over hoe te reageren op agressie. Ook heeft hij toegezegd met het Nederlands Genootschap van Burgemeesters in gesprek te gaan.

Te magere toezeggingen

De toezeggingen vindt Schouw te mager. Het D66-Kamerlid vindt dat Plasterk de bedreigde burgemeesters meer tegemoet komen. ‘Burgemeesters vinden het moeilijk om voor zichzelf bij de raad aan te kloppen voor geld. Dat heeft met schroom te maken.’ Ook het feit dat de bedreigingen publiekelijk bekend worden, weerhoudt burgemeesters volgens Schouw ervan om de stap naar de raad te zetten. Burgemeesters laten het er dan wel eens bij zitten. D66 vindt dat bedreigde burgemeesters rechtstreeks bij de minister moeten kunnen aankloppen. Als blijkt dat beveiliging noodzakelijk is, moeten de kosten ervan door het rijk worden opgehoest.


Steun voor motie

Schouw dient voor het voortgezet algemeen overleg hiertoe een motie in. Dat overleg vindt naar verwachting binnen twee weken plaats. Schouw verwacht in ieder geval de steun van PvdA, maar ook van de VVD, SP, SGP, Partij voor de Dieren. Die partijen steunden volgens Schouw het pleidooi uit 2009 van toenmalig VVD-Kamerlid Fred Teeven − de huidige staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Waar ken iuk de heer Schouw ook weer van? Het opblazen van de Zondagswet? Ik dacht burgemeesters wel voldoende geld kregen om die grote zwarte hond te betalen.En anders is er wel een goedkopere oplossing via het Dierenasiel: PVD heeft vast nog wel een Potje.
huisman / gemeente
Dus 20 procent van de burgemeesters functioneren niet naar behoren. Dit soort berichtgeving versterkt het wantrouwen in de overheid. Wat men nu zegt is dat het intimideren in feite lonend is. Het aanbieden van beveiliging gaat dit probleem niet oplossen.
Sjoerd Visser
En als de kosten voortaan door het Rijk gedragen moet worden...wie denkt u dat er uiteindelijk voor die kosten opdraait? Dat zijn toch de burgers. Dus wat heeft het schuiven voor zin: op die manier benadeel je meerdere gemeentes...want de overheid schuift nadelige dingen tegenwoordig altijd af naar onderen. Echt weer zo'n overheidsoplossing van lik me vestje..
criticus
@ Sjoerd

De burgemeester is een rijksambtenaar. Logisch dus dat dergelijke kosten ook bij het Rijk gelegd worden.
Advertentie