of 65101 LinkedIn

Rehwinkel was verrast door falen politie

Burgemeester Rehwinkel tijdens een eerdere persconferentie
Burgemeester Rehwinkel tijdens een eerdere persconferentie
8 reacties

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen was als korpsbeheerder verrast door falen van de Groningse politie bij de bestrijding van de Facebookrellen vorig jaar in Haren. Hij kende de tekortkomingen bij het korps niet, zei hij woensdag tijdens een debat met Groningse gemeenteraadsleden.

Onvoldoende voorbereid
De commissie-Cohen oordeelde naderhand dat de politie onvoldoende was voorbereid op escalatie van Project X. Zo was er te weinig ME achter de hand en waren draaiboeken niet goed uitgewerkt. Rehwinkel vindt het extra vervelend dat die tekortkomingen er waren terwijl hij als korpsbeheerder verantwoordelijk was voor de paraatheid van bijvoorbeeld de ME.

Verantwoordelijkheid overgdragen
De verantwoordelijkheid van Rehwinkel is met de komst van de Nationale Politie overgedragen aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid. ,,Toch blijf ik erop toezien dat het verbeterplan van de politie op juiste wijze wordt ingevoerd'', aldus Rehwinkel.

Niet onbehulpzaam
De burgemeester baalt ook van het beeld dat hij voor, tijdens en na de rellen onbehulpzaam is geweest. ,,We hebben voldaan aan alle hulpvragen van de gemeente Haren'', zei hij. Rehwinkel is het verder oneens met de conclusie van de commissie-Cohen dat het ,,ongelukkig en onbehulpzaam'' van hem was om op de avond van de rellen alleen bussen met goedwillende feestgangers naar Groningen te laten rijden. Zo was het een gezamenlijk besluit van het beleidsteam met gezagsdragers om onderscheid te maken tussen goedwillende en kwaadwillende feestgangers.

Ambtenaren beter voorbereiden
De raadsleden hadden bij het debat ook vragen over het handhaven van een alcoholverbod en de rol van sociale media. Volgens Rehwinkel moet je een alcoholverbod alleen instellen als je dat ook echt kunt handhaven. Verder laat hij weten dat ambtenaren zich beter moeten voorbereiden op wat de rol van sociale media kan betekenen voor de openbare orde en veiligheid.
 

Het debat tussen Rehwinkel en de raadsleden wordt volgende week in de gemeenteraad voortgezet.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nobby (animal cop) op
In deze discussies is er teveel gemekker over de overheid die enerzijds overal op moet bezuinigen van de burger en anderzijds overal direct op had moeten inspringen. De werkelijke veroorzakers van deze rellen moet je aanpakken. Dus die stomme trut die iedereen uitgenodigd heeft voor haar verjaarsfeest "kom allemaal!" maar vooral ook degenen die zich daar prima vermaken maar er eigenlijk niets te zoeken hebben. We moeten geen medelijden meer hebben met sukkels die in discussie gaan met een politiehond, of een stoot pepperspray krijgen of een opdoffer met de wapenstok. Bij de hooligans moet de aanpak verder gaan. Hinderlijk volgen. Weekendverbod, enkelband of borden wassen in een bejaardenhuis. Voor hen moeten deze feesten in een kater eindigen. Niet voor de buurtbewoners, politieagenten en ambulancebroeders.
Door Hannes Haganum (Overheidsdienaar) op
Wat een klinkklare onzin die meneer Rehwinkel uitkraamt. Ronduit schandalig. Het gaat hier niet om tekortkomingen bij de politie, het gaat om kolossale aansturingsfouten en een falende communicatie. Meneer Rehwinkel moet zich een vent tonen en geen sukkel. Hij moet de kritiek allereerst tot zichzelf richten. De politie heeft paniekerig en ongecoördineerd gehandeld of zich juist terug getrokken. De aansturing ontbrak totaal. Wat hebben we toch een hoop laffe en incapabele politieke bestuurders.
Door Bart op
Die Cohen maakte er in Amsterdam zelf helemaal een puinhoop van. Qua veiligheid heeft het daar nog nooit gedeugd Wat een baantjesjager zeg. Iets van een ander willen vinden en zelf veel steken hebben laten vallen. Van dit soort kwallen zijn er veel te veel in Nederland. Van die vreselijke profileerdeers. Ze kunnen nog niet eens een journalist fatsoenlijk te woord staan. Ze zijn dan al snel op hun teentjes getrapt. Bah wat een volk. En de gemeenschap maar betalen.
Door flip op
Eén ding wordt in ieder geval steeds duidelijker: Rehwinkel duigt voor geen meter. Iemand die zo nadrukkelijk alle kanten op staat te wijzen en zo hard bezig is zijn eigen straatje schoon te vegen... Zet er maar eens een goede onderzoeksjournalist op die gaat uitzoeken hoe Rehwinkel in Haren met twee petten op geopereerd heeft.
Door Hans Visser (Organisatievitalisator) op
Ga inderdaad die prachtige ideeën van Norman Waalre doorvoeren en pak nou eens stevig door in plaats van dat oeverloze geleuter!!!
Door Hans Visser (Organisatievitalisator) op
Ga inderdaad die prachtige ideeën van Norman Waalre doorvoeren en pak nou eens stevig door in plaats van dat oeverloze geleuter!!!
Door Norman Waalre op
Nieuwe kostenbesparende oplossingen voor rellen
Het optreden van de ME bij bijvoorbeeld voetbalrellen is nu vaak onbedoeld een aantrekkelijke factor voor relschoppers, die de spanning verhoogt! Veel regelmatige relschoppers zijn verslaafd aan de adrenaline-kick van rellen en geweld. De oplossing is volgens mij om die rellen voor hen heel onprettig te maken.

Als relschoppers blijven weigeren om weg te gaan, moeten ze massaal worden bespoten met hevig stinkende niet-afwasbare lichtblauwe verf, zodat hun huisgenoten en werkgever weten dat ze zich hebben misdragen. Vermeng die verf met pepperspray.

Verhaal álle kosten van een niet-politieke rel op de plegers van geweld, bedreiging en vandalisme daarbij.
Dat betreft dus alle kosten voor beleidsmakers, justitie, ME, vernielingen, zorgkosten, ziekteverzuimkosten, enzovoort, als gevolg van die rel.

Laat ook iedereen daaraan meebetalen, die weigert om weg te gaan, als de politie hen dat vijf keer duidelijk hoorbaar heeft geboden met een megafoon.

Als de daders die kosten niet kunnen betalen, moeten ze daarvoor levenslang afbetalen. En veel relschoppers hebben gewoon een baan en auto die ze kunnen verkopen.

Zorg dat er bij rellen genoeg ME en militairen achter de hand zijn, om daartoe massaal mensen aan te houden. Dat kan betekenen dat er bijvoorbeeld duizend militairen met wapenstok aanwezig zijn, verstopt in legertrucks, op een kilometer afstand van de rel. Dat moet worden betaald door Defensie.

Sluit de relschoppers eventueel in met militairen, prikkeldraadrollen en bereden ME, op een afgesloten plein, en laat ze daarna een voor een vrij, nadat ze elk een boete van duizenden euro’s hebben gekregen en hun identificatiebewijs is gecontroleerd en ze in close up zijn gefotografeerd en met video opgenomen door de politie.

Na enkele keren zo een gewelddadige rel te hebben opgelost, zullen rellen volgens mij veel minder vaak voorkomen. Er moet natuurlijk in een democratie wel ruimte blijven voor politieke protestdemonstraties.

Zoeken via Google naar meer oplossingen voor rellen:

"evidence based“ "riot control“

http://www.google.nl/search?hl=nl&as_q=%22riot+c …

"best practices“ "crowd control“

http://www.google.nl/search?hl=nl&as_q=%22crowd+ …

Vacatures

Van onze partners