of 60941 LinkedIn

Regioburgemeester Bruls is klaar met vuurwerk

Burgemeester Hubert Bruls (CDA) van Nijmegen, tevens regioburgemeester van Oost-Nederland, vindt dat consumentenvuurwerk afgeschaft moet worden. 'Voor mij is het klaar’, zei Bruls. Verbied je het vuurwerk, dan haal je de angel eruit, meent hij.
4 reacties

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls (CDA), tevens regioburgemeester van Oost-Nederland, vindt dat consumentenvuurwerk afgeschaft moet worden. ‘Het is onverantwoordelijk dat 90 procent van de politiemacht in Oost-Nederland tijdens de jaarwisseling paraat moet staan. Voor mij is het klaar’, zei Bruls. Verbied je het vuurwerk, dan haal je de angel eruit, meent hij.

Schade

Bruls zei dat woensdag tijdens de presentatie van jaarcijfers van de politie en het Openbaar Ministerie in zijn regio. In Amsterdam heeft vuurwerk de afgelopen jaarwisseling geleid tot ruim een half miljoen euro schade aan gemeentelijke eigendommen. Zo moeten er 150 prullenbakken, 50 verkeersborden, 40 parkeerautomaten en 31 abri's worden vervangen. Ook moet in stadsdeel West een speelplein worden hersteld. De grootste schadepost is ontstaan door branden in een vuilniswagen en verschillende containers: bij elkaar 300.000 euro. Het totale kostenplaatje bedraagt 536.000 euro, meldt de gemeente op basis van een voorlopige inventarisatie.


Vuurwerkverbod Rotterdam

Een meerderheid van de gemeenteraad in Rotterdam wil komende jaarwisseling een vuurwerkverbod. Dit is dankzij de VVD, die nu ook zegt voor een totaalverbod te zijn. Burgemeester Ahmed Aboutaleb, die al langer pleit voor een vuurwerkverbod, reageert blij verrast. De VVD is overstag vanwege de vele incidenten die tijdens oud en nieuw plaatsvinden. Volgens de VVD zijn eerdere pogingen om overlast tegen te gaan niet gelukt. Zo waren er deze jaarwisseling geen vuurwerkvrije zones in Rotterdam, maar in plaats daarvan een aantal vuurwerkzones. De VVD pleit voor een algeheel verbod tot het kabinet maatregelen heeft genomen tegen knalvuurwerk en vuurpijlen. Fractievoorzitter Vincent Karremans zegt dat een voorwaarde wel is dat ‘een substantieel bedrag wordt vrijgemaakt voor de organisatie van professionele vuurwerkshows’.


Motie

Aboutaleb kan zich vinden in het plan van de VVD op meerdere locaties een vuurwerkshow te organiseren. Volgens de burgemeester ontstaat nu wel een vreemde situatie, omdat in Rotterdam vuurwerk wel verkocht mag worden, maar niet mag worden afgestoken. Op 30 januari is de eerste gemeenteraadsvergadering dit jaar. Dan zal waarschijnlijk een motie worden aangenomen om een vuurwerkverbod in te stellen.


Agressie en letsel

Hulpdiensten en diverse burgemeesters willen al langer dat landelijk paal en perk wordt gesteld aan het afsteken van vuurwerk. Het kabinet wil, mede door toedoen van de VVD, daar nog niet aan geloven. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff in de Tweede Kamer zei dinsdag alleen een vuurwerkverbod te willen als dat ‘ook werkelijk helpt om de agressie en het letsel te verminderen’.


Volledig verbod

Inmiddels hebben al meer dan een half miljoen mensen en organisaties hun handtekening gezet onder twee online initiatieven voor een verbod op consumentenvuurwerk: een petitie en het Nationaal Vuurwerkmanifest. Zaterdag stond de teller nog op net boven de 250.000. Het dringende verzoek aan de politiek is om in 2020 consumentenvuurwerk volledig te verbieden. Ook onder meer Zorgverzekeraars Nederland, het Longfonds, de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie en de SAZ Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (Vereniging van 28 regionale ziekenhuizen) hebben zich erbij aangesloten. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Weer een verstandige burgemeester. Ik was er minstens 10 jaar geleden al klaar mee.
Door Ben (Ben) op
Populist is een leeg begrip, hooguit een geuzennaam. En het staat eenieder vrij om klaar te zijn met wie dan ook. Dat gaat ook op voor WJB
Door WJB (adviseur) op
En ik ben klaar met populisten als Ben (jurist)!
Door Ben (jurist) op
En ik ben klaar met burgemeester Bruls. Is dit diezelfde malloot die parmantig door Nijmegen in processie liep om aangifte te doen tegen Geert Wilders? Wat moeten we met die door niemand gekozen regenten?