of 64621 LinkedIn

Regels feesten Noord- en Midden-Limburg aangescherpt

De burgemeesters doen een dringende oproep aan de inwoners en ondernemers ‘hun verantwoordelijkheid te nemen om samen het aantal besmettingen terug te dringen en zo elkaar te beschermen.'
1 reactie

De burgemeesters in de vijftien Noord- en Midden-Limburgse gemeenten hebben dinsdagavond verdere beperkingen opgelegd voor feesten in tenten en op pleinen. Dit soort festiviteiten, die met name rond de aftrap van het carnavalsseizoen georganiseerd worden, zijn voor een belangrijk deel per direct verboden. Het verbod duurt tot maandag 15 november, maakte de Veiligheidsregio Limburg Noord dinsdagavond bekend.

Zitplaats
Op die manier wil de regio meer doen tegen het almaar uitdijende aantal coronabesmettingen. Eerder besloten de burgemeesters in deze regio al om alle grootschalige carnavalsevenementen zoals de 11e van de 11e in Roermond te verbieden. Wat nu aanvullend verboden is, zijn met name muzikale feesten in tenten of op pleinen waarbij de bezoekers geen vaste zitplaats hebben. Intochten van Sinterklaas mogen binnen de geldende regels rond de coronamaatregelen en na afstemming met de gemeente wel doorgaan. Dat geldt ook voor de Sint Maartenoptochten.

Gezond verstand
De burgemeesters doen een dringende oproep aan de inwoners en ondernemers ‘hun verantwoordelijkheid te nemen om samen het aantal besmettingen terug te dringen en zo elkaar te beschermen. Uiteindelijk verlichten we daarmee ook de druk op de zorg. Houd je aan de geldende maatregelen en gebruik ook vooral je gezond verstand.’

Toeloop
Ook in het Brabantse dorp Overloon, vlak aan de grens met Limburg, is de aftrap van het carnavalsseizoen afgelast. Dat besloot burgemeester Karel van Soest (VVD) van Boxmeer dinsdag. Hij vreest een grote toeloop uit Limburg naar het Brabantse dorp, omdat in Noord- en Midden-Limburg alle grote evenementen rond de 11e van de 11e verboden zijn. Eerder deze week kreeg de organisatie van het evenement nog groen licht van de burgemeester om het feest te laten doorgaan. Dit omdat in Brabant geen verboden zijn uitgevaardigd op de 11e van de 11e zoals in Limburg.

Media-aandacht
Volgens de burgemeester ‘ontstond er door de grote media-aandacht en de afgelastingen in het nabijgelegen Limburg de kans op een onvoorspelbaar grote toeloop. Dat zou buiten het afgesloten feestterrein problemen bij het handhaven van de openbare orde gaan opleveren.’

Ziekenhuizen
De burgemeester sprak van een groot dilemma. ‘Het is bijzonder spijtig voor de organisatie die alles zo goed voor elkaar had en perfect voldeed aan alle gestelde richtlijnen. Maar met de organisatie delen we ook de zorgen om de zorg en kunnen we niet heen om de snelle toename van het aantal besmettingen en de signalen van de ziekenhuizen. Ondanks dat het volgens de regels kan en mag, werd de maatschappelijke impact steeds groter.’ Het feest was uitverkocht, 5000 mensen werden verwacht. Maar de burgemeester vreesde dat er meer mensen zouden komen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker op
Nu vooral ook in Limburg, Brabant en de grotere gemeenten wel even het verstand laten werken (maatregelen opvolgen, vaccineren, testen, afstand houden e.d.).

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners