of 65101 LinkedIn

Regeerakkoord: Geen nieuwe weigerambtenaren

Mensen die weigeren om homohuwelijken te voltrekken mogen geen ambtenaar van de burgerlijke stand worden. Dit staat in het gepresenteerde regeerakkoord.

Gemeenten mogen geen nieuwe ambtenaren aannemen die weigeren om homoseksuelen te trouwen. De geruchten hierover gingen al rond, maar zijn nu definitief opgenomen in het maandag gepresenteerde regeerakkoord. Zittende ambtenaren van de burgerlijke stand mogen nog wel weigeren. Door de maatregel zullen weigerambtenaren langzaam ‘uitsterven’.

Geen 100% maatregel

Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht, betwijfelt echter of dat wel zo werkt: ‘Iemand kan seculier binnenkomen, en het homohuwelijk willen voltrekken. Ook zo iemand kan tijdens zijn loopbaan de bijbel lezen en tot andere conclusies komen, wat dan? Je kan de maatregel wel uitvoeren, maar die zal er niet voor zorgen dat helemaal geen weigerambtenaren meer zijn.’ Hij verwacht niet dat de maatregel zal leiden tot een stroom van rechtszaken.

 

Meerderheid kamer tegen weigerambtenaar

Al voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 wilde een meerderheid in de van de Kamerleden af van weigerambtenaren. Minister Spies van BZK vond het echter niet aan het demissionaire kabinet om een dergelijke wetswijziging door te voeren.

 

Wetsvoorstel

De nieuwe regering voldoet hiermee ook aan het wetsvoorstel dat de D66 eerder dit jaar indiende om de weigerambtenaar te laten verdwijnen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Re (anarchist) op
Regeerakkoord: een andere opvatting wordt niet meer getolereerd.

Door Boris op
Tot zo ver het liberale karakter van de VVD en de progressiviteit van de PvdA.

Ben heel benieuwd wat een rechter hiervan zal vinden.

Vacatures

Van onze partners