Geen zin

In het kort geding stonden Pegida en de gemeente Utrecht lijnrecht tegenover elkaar. Volgens Pegida meet burgemeester Jan van Zanen met twee maten. ,,We zijn al zover in Nederland dat wij onder dreiging van bepaalde groepen niet mogen demonstreren", zei voorman Edwin Wagensveld tegen de rechter. De groep wil op de stoep van een moskee de eigen standpunten laten horen en zien. ,,Anders heeft het protest geen zin." Volgens de groep moet je juist diegene die het recht om te demonstreren wil verstoren, aanpakken. ,,Zij ondermijnen het grondrecht", aldus Wagensveld. ,,Bij een tegendemonstratie worden wij net zo goed geprovoceerd. Dat mag. Wij leven in een vrij land. Je mag je mening geven."

 

Terecht afgekeurd

Volgens de rechter heeft de burgemeester terecht de aanvraag afgekeurd. Van Zanen is bang voor wanordelijkheden. Het is ramadan, het is druk rond de moskee omdat het avondgebed plaatsvindt. Jongeren uit de buurt en andere wijken zagen het roosteren van varkensvlees als een ernstige provocatie. Zij zouden uit zijn op een conflict. Ook waren er geluiden van andere tegendemonstraties. De omgeving was voor de politie slecht te controleren. Daarom wilde de burgemeester geen risico's nemen. De rechter steunt hem hierin.


Andere steden

Behalve in Utrecht zijn er ook demonstraties aangevraagd in vier andere steden. In Arnhem en Gouda is de groep eveneens niet welkom op de door hem gewenste plek. In Rotterdam mag de groepering donderdag wel voor de Laleli-moskee gaan staan. Den Haag heeft nog geen beslissing genomen.

Pegida wil vanaf nu voor elke moskee in het land afzonderlijk en na elkaar een aanvraag voor een protest gaan indienen. (ANP)