of 61869 LinkedIn

Rechter verbiedt motorclub Bandidos

Motorclub Bandidos wordt verboden, zo heeft de rechtbank in Utrecht woensdag besloten. Volgens de rechter ‘pleegt en stimuleert’ de motorclub geweld en worden geweldsincidenten van leden beloond. De club handelt in strijd is met de openbare orde, aldus de rechter.
3 reacties

Motorclub Bandidos wordt verboden, zo heeft de rechtbank in Utrecht woensdag besloten. Volgens de rechter ‘pleegt en stimuleert’ de motorclub geweld en worden geweldsincidenten van leden beloond. De club handelt in strijd is met de openbare orde, aldus de rechter.

Per direct

Het Openbaar Ministerie vindt dat Bandidos Motorcycle Club als vereniging verboden moet worden en spande een rechtszaak aan. De rechter geeft het OM daarin gelijk en verbiedt de motorclub per direct. Het verbod geldt in Nederland voor zowel de nationale als de internationale vereniging. Met dit besluit is de aanwezigheid van de Bandidos in Nederland, ‘in welke verschijningsvorm ook, per direct niet meer toegestaan. ‘De Bandidos typeren zichzelf als wetteloos en hanteren slogans die gewelddadige boodschappen bevatten’, staat in het vonnis. ‘De wetteloosheid blijkt ook feitelijk te bestaan, gezien het aantal leden dat betrokken is bij strafbare feiten.’

 

Gevaar

Vooral de strijd met de andere motorclub Hells Angels zorgt voor veel geweld, meer dan eens in het openbaar. Daardoor lopen omstanders, mensen die niets met de rivaliteit te maken hebben ook gevaar, aldus de rechter. Motorclub Bandidos is sinds 2014 in Nederland gevestigd en heeft zogeheten chapters in verschillende steden. De club heeft afdelingen over de hele wereld. Omdat Bandidos wereldwijd dezelfde naam, website en clubkleding gebruikt, oordeelt de rechtbank dat het hier om een vereniging gaat.

 

Mondiaal
‘De leden hebben overal sterk vergelijkbare regels en kunnen deelnemen aan mondiale evenementen. Op de internationale website staat “Holland” vermeld. Ook in Nederland zijn er gezamenlijke regels en vinden er landelijke bijeenkomsten plaats die bezocht worden door leden van verschillende chapters. Daardoor is het juridisch mogelijk de vereniging als geheel te verbieden.’ De advocaat van Bandidos meent dat een verbod inbreuk maakt op het ‘fundamentele recht op vereniging’. Hij noemt de kans dat hij in beroep gaat ‘heel groot’. Het OM onderzoekt ook de mogelijkheden om motorclubs No Surrender en Satudarah te verbieden.

 

Strafbaar

Het verbod op Bandidos gaat per direct in, liet de rechtbank weten. ‘Dat wil zeggen dat de motorclub nu geen dingen meer mag doen die verenigingen mogen, zoals bijvoorbeeld een clubhuis huren.’ Als het vonnis onherroepelijk is, kan ook het dragen van clubkleding of wellicht zelfs het hebben van een tattoo met daarop het Bandidos-logo, strafbaar zijn. Het vonnis is over drie maanden onherroepelijk als er geen hoger beroep wordt ingesteld, maar de advocaat van Bandidos heeft al laten weten dat hij zeer waarschijnlijk in beroep gaat. Dan moet het gerechtshof zich over de kwestie buigen.

 

Ongebruikelijk

Het is zeer ongebruikelijk dat een rechter een vereniging verbiedt. Eerder is pedofielenorganisatie Martijn verboden. Dit is de eerste keer dat er een verbod komt op een motorclub. Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming noemt het vonnis van de rechter ‘goed nieuws’.  ‘Dit soort clubs ondermijnen onze rechtsorde. Daarom ook snel werk maken van het wetsvoorstel dat criminele motorbendes verbiedt, zoals opgenomen in regeerakkoord’, liet Dekker in een tweet weten. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Martijn Fransen op
Meneer Loekoek de oggz is toch echt een criminele bende en een hele grote ook zo niet de grootste van ons land met heel veel anarchistische trekken, vrije rechten en gemeentegeld.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@Richard. Nee hoor. Het gaat om de motorclub die een bende wordt genoemd. Het is zeer ongebruikelijk dat een rechter een vereniging verbiedt.Dit soort clubs ondermijnen onze rechtsorde. Zie de reactie op dit besluit van de Rechtbank en vergelijkbare feiten. http://www.tref.eu/nl/overzicht/47-Ondertussen-i … nooit gedacht dat de Bandidos Nederland zouden redden…
Door Richard op
Nu nog een verbod op de oggz clubs en Nederland is weer op en top gezond.

Vacatures

Van onze partners