of 60775 LinkedIn

Rechter: motivatie huisuitzetting moet beter

De rechter in Groningen vindt dat de gemeente MIdden-Drenthe beter moet motiveren waarom ze een bewoner met een wietplantage uit zijn huis zetten.

Burgemeesters moeten goed motiveren waarom een huis waar hennep wordt aangetroffen gesloten wordt. Advocate Maartje Schaap betoogde dat al eerder, vorige week kreeg zij bijval van de rechter in Groningen.

Midden Drenthe
Dit valt op te maken uit een uitspraak van de rechter in Groningen, die de gemeente Midden-Drenthe op de vingers tikte. De gemeente had de bewoner van een huis met wietplantage uit z’n huis gezet. Dat had niet gemogen.

 

Waarschuwing
Schaap is van mening dat burgemeesters te snel op de stoel van de rechter gaan zitten door bewoners uit hun huis te zetten. De eerste keer dat hennep wordt aangetroffen kan volstaan worden met een waarschuwing. Uitzondering hierop is als er gevaar bestaat voor de volksgezondheid of overlast veroorzaakt wordt. In dit geval was dat volgens de rechter niet aan de orde.

 

Omstandigheden
De bewoner gebruikte wiet op doktersadvies. Hiermee hield de gemeente geen rekening, stelt de rechter. In het vonnis staat dat ‘geen sprake is geweest van een op de omstandigheden van het geval toegespitste motivering.’ De rechter oordeelt dat de motivatie om de woning te sluiten ‘berust op zeer algemene stellingen’. De gemeente moet het besluit nu heroverwegen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.