of 62812 LinkedIn

Rechter haalt streep door horecawet-experiment

Zwolse boekhandel Waanders in de Broeren mag geen wijn meer verkopen. Dat heeft de rechter bepaald. Gemeente Zwolle liet de mengvorm van horeca en winkel toe, maar dit bleek wettelijk niet toegestaan, zo meldt De Stentor.

Zwolse boekhandel Waanders in de Broeren mag geen wijn meer verkopen. Dat heeft de rechter donderdag bepaald. Gemeente Zwolle liet de mengvorm van horeca en winkel toe, maar dit bleek wettelijk niet toegestaan, zo meldt De Stentor.

Landelijke pilots met mengvorm
Dat een wijnverkopende boekhandel op de vingers wordt getikt, strijkt organisaties van landelijke pilots met mengvormen tussen horeca en retail tegen de haren in. Gemeente Zwolle liet de wijnverkoop dan ook toe en gaf zich op voor een grootschalige pilot van VNG, waarbij diverse gemeenten op dit gebied experimenteren. De bedoeling van de pilots is om winkeliers uiteindelijk meer mogelijkheden te geven, gezien consumenten meer de behoefte hebben om hun activiteiten te combineren. De proef wordt gehouden in aanloop naar de evaluatie van de Drank- en Horecawet (Dhw) in 2017. Kennis- en netwerkcentrum Platform31 is bezig met eenzelfde soort pilot die halverwege is. 
 

Onduidelijke gevolgen voor grootschalige pilots

De huidige wetgeving kan het deze pilots nog wel eens moeilijk gaan maken. De VNG wil geen reactie geven op de door de rechter verboden verkoop van drank bij Waanders in de Broeren. De pilot met onder meer Zwolle gaat vandaag pas van start en de verkoop bij Waanders is daar geen onderdeel van, zo meldt een woordvoerder. Of de verboden mengvorm eventueel invloed heeft op de al georganiseerde pilot met mengvormen tussen horeca en retail, kan VNG niet zeggen. Gemeente Zwolle heeft tegenover het Boekblad aangegeven dat het vonnis van de rechter wordt bestudeerd en dat er volgende week meer duidelijkheid komt. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans de Graaf (fractievoorzitterr VVD Langedijk) op
De wereld veranderd met de dag en in Nederland houden we vast aan vooroorlogse regeltjes. Daar moeten we snel mee stoppen anders is er binnenkort geen winkel meer over. Beleving is het enige waarmee de de fysieke winkel het van de internetshop kan redden. Geef creatieve ondernemers de ruimte om te ondernemen!
Door Rex Rotary (Coordinator) op
Regeldregelderegelderegel..... Wat word ik toch moe van dit land. Geen wonder dat onze binnensteden uitgehold worden.
Door Guido (beleidsmedewerker RO) op
@Willem, ik vermoed dat een winkelier die legaal wijn verkoopt deze vorm van verkoop door een boekhandel heeft aangevochten.E
Door Willem op
Waar bemoeit die rechter zich mee? De doorsnee winkelier heeft moeite zijn hoofd boven water te houden en probeert er iets van te maken, maar dan past het weer niet in de Hollandse hokjesgeest. Enige ruimdenkendheid zou hier op zijn plaats zijn.

Vacatures

Van onze partners