Advertentie

Rechter: geen vuurwerkverbod Hilversum

Volgens de rechter is een vuurwerkverbod een zaak van openbare orde. De handhaving daarvan komt eenduidig toe aan de burgemeester en niet aan het complete college. Het college kon dus geen vuurwerkverbod instellen.

19 december 2014

Het vuurwerkverbod in een deel van Hilversum geldt de komende jaarwisseling in elk geval niet. De rechter heeft een streep door het verbod gehaald omdat burgemeester en wethouders niet bevoegd zijn om zo'n besluit te nemen.

Niet bevoegd
Volgens de rechter is een vuurwerkverbod een zaak van openbare orde. De handhaving daarvan komt eenduidig toe aan de burgemeester en niet aan het complete college. Het college kon dus geen vuurwerkverbod instellen.

Omzetverlies
In november bleek dat Hilversum in de algemene plaatselijke verordening (apv) had opgenomen dat in het centrum van de plaats geen vuurwerk mocht worden afgestoken tijdens de jaarwisseling. Burgemeester Pieter Broertjes had eerder in het jaar al aangekondigd dat hij dat overwoog. Maar de politiek en de vuurwerkhandelaren reageerden verrast. Twee vuurwerkhandelaren op de rand van het verbodsgebied stapten naar de rechter, omdat zij omzetverlies vreesden.

Verbod verwarrend
Volgens de handelaren is het verbod verwarrend, aangezien in particuliere tuinen en binnenplaatsen in het verbodsgebied wel gewoon mag worden geknald. Ook vallen sterretjes en knalerwten niet onder het verbod. Veel mensen zouden denken dat er in heel Hilversum geen vuurwerk mag worden afgestoken, waardoor niemand vuurwerk koopt.

Gemeentewet
De rechter heeft alle argumenten voor en tegen het verbod links laten liggen. Hij wijst op de Gemeentewet, die handhaving van de openbare orde toewijst aan de burgemeester. ‘Er is geen andere nationale wet die aan het college van burgemeester en wethouders een taak opdraagt op dit vlak’, aldus de uitspraak.

Gecentimeter
Burgemeester Broertjes dacht juist het goede te doen door er een besluit van het hele college van te maken. 'We hebben er expres voor gekozen om het vuurwerkverbod door het hele college te laten dragen, zodat de democratische dekking voor dit besluit zo breed mogelijk was. We dachten het juist goed te doen. Het is heel opmerkelijk dat de rechter dat nu juist van tafel heeft geveegd. Wat mij betreft is het gecentimeter.'

Geen hekel aan vuurwerk De burgemeester van Hilversum zegt geen hekel te hebben aan vuurwerk. 'Ik heb het vroeger zelf ook afgestoken met mijn kinderen. Maar in deze functie kijk ik achter de schermen en zie ik wat een enorme overlast er elk jaar door ontstaat. In geen enkel land in de wereld gaat het zoals in Nederland.' (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kaas !
Jammer, uithuilen en volgend jaar opnieuw beginnen, maar dan goed.
Paul / projectleider
Dan mag een vloekverbod ook niet, dat draait ook om handhaving van de openbare orde...
Hype No / Co Mentator
..En toen kwam er een hele grote olifant, en die blies het sprookje uit.. Boem!
Rommel
Waarmee weer eens is aangetoond dat gemeenteambtenaren grote sukkels zijn.
Hype No / Co Mentator
Buitengewoon schokkend dat men in Hilversum klakkeloos een model-verordening van de VNG heeft overgenomen, en zowel burgemeester Broertjes als zijn ambtenaren kennelijk hun bevoegdheden niet kennen. Met weemoed denk ik terug aan Colleges van Prof. Hennekens, die het adagium: "Ken uw bevoegdheden" erin stampte..
Advertentie