of 59250 LinkedIn

Rechtbank veegt fraudebeschuldiging Nuenen van tafel

De gemeente Nuenen heeft oud-adviseur Frank Verdonk onterecht beschuldigd miljoenenfraude. De rechtbank in Haarlem liet geen spaan heel van de manier waarop de gemeente met de adviseur is omgegaan.

De gemeente Nuenen heeft oud-adviseur Frank Verdonk onterecht beschuldigd miljoenenfraude. De rechtbank in Haarlem liet geen spaan heel van de manier waarop de gemeente met de adviseur is omgegaan.

Schadepost
De Brabantse gemeente leek bij verschillende grondaankopen benadeeld te zijn, omdat de taxatiebedragen afweken van de bedragen die de gemeente had betaald. Dit leverde een schadepost van meer dan 5 miljoen euro op. Onderzoeksbureau KAFI-Integrity onderzocht de vermeende misstanden. Op basis van de bevindingen van dit bureau concludeerde de gemeente dat Verdonk voor miljoenen gefraudeerd zou hebben door samen met een gemeenteambtenaar de grondprijzen kunstmatig te verhogen.

Ontslagen
De ambtenaar werd op staande voet ontslagen. De gemeente Nuenen liet ook voor ruim zeven miljoen euro beslag leggen op de bezittingen van Verdonk. Met deze handelswijze is de gemeente volgens de rechtbank ‘over één nacht ijs gegaan’. Verdonk stelde een uitgebreid rapport op om zich te verweren tegen de beschuldigingen. Volgens de rechtbank is de gemeente ‘met geen enkel substantieel tegenargument gekomen’.

Meer waard
Tijdens een eerdere behandeling van de zaak in juni dit jaar stelde de rechtbank al dat de gemeente Nuenen geen aandacht had besteed aan het feit dat er soms jaren zat tussen taxatie en verkoop van de grond. ‘Het is niet ongebruikelijk dat grond in die tijd meer waard wordt,’ meende de rechters. De uitspraak van de rechtbank kan de gemeente Nuenen duur komen te staan. Volgens het Eindhovens Dagblad overweegt Verdonk de kosten die hij heeft moeten maken voor het opstellen van een tegenrapport om zijn onschuld te bewijzen, op de gemeente te verhalen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter (vm beleidsambtenaar) op
En waarom wordt hier niet beschreven hoe het met de ambtenaar is afgelopen? Lastig als je op staanden voet ontslagen wordt en het blijkt onterecht. Of ligt de schuld bij de ambtenaar en niet bij de adviseur?
Door JHAGM Sneuf van Toetellaere op
En de ambtenaar dan? Mag die terugkomen of krijgt die een apart proces? Voor de kosten zou verkoop van een Van Goghje voldoende zijn.