Advertentie

Rampenzender Gelderland faalde jammerlijk

Omroep Gelderland die na de explosie bij de energiecentrale als rampenzender moest fungeren was via de website onbereikbaar.

23 november 2012

Omroep Gelderland functioneerde als rampenzender ,,volstrekt onvoldoende'' bij de ontploffing bij de Nijmeegse energiecentrale op 8 november. Het publiek werd via Burgernet opgeroepen om ramen en deuren te sluiten en af te stemmen op Omroep Gelderland, maar de website van de regionale zender kon de massale toestroom van bezoekers niet aan en vloog kort na het incident al uit de lucht. De site bleef geruime tijd onbereikbaar.

Wie is verantwoordelijk
De provinciale fractie van de ChristenUnie wil daarom van Gedeputeerde Staten van Gelderland weten wie verantwoordelijk is voor goede communicatie via internet in geval van een ramp in Gelderland, zo blijkt uit vragen die de fractie donderdag heeft gesteld.
 
Veel bezoekers moet kunnen

,,Omdat Omroep Gelderland is aangewezen als de zender die bij calamiteiten in Gelderland informatie moet verstrekken aan de burgers, moet haar website een grote toestroom van bezoekers aankunnen'', aldus Statenlid Peter van 't Hoog, die wil weten of er afspraken zijn over de minimale capaciteit van de site.
 
Omroep wijst naar burgemeester

Omroep Gelderland stelt dat de procedure om als rampenzender te gaan werken op de dag van de explosie ,,niet nodig'' werd gevonden door burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. ,,Burgernet heeft wel naar ons verwezen, maar we waren geen rampenzender.'' Hoofdredacteur Mark Snijders zegt dat de omroep het bezoek aan de site kon verwerken, totdat de NOS opriep om op de site te kijken. ,,Toen kwam heel Nederland op ons af.''
 
In gesprek over functie 

Het was niet de eerste keer dat de internetpagina van de omroep uit de lucht vloog bij belangrijk Gelders nieuws. De hoofdredactie heeft ondertussen maatregelen genomen om ,,een tsunami aan bezoekers'' te kunnen bedienen. ,,Maar alle regionale omroepen moeten opnieuw in gesprek met de politiek over hun functie bij calamiteiten. Het inzetten van televisie en internet bij calamiteiten brengt ook met zich mee dat de politiek de omroepen hiertoe moet faciliteren'', vindt directeur Guus van Kleef van Omroep Gelderland.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Meppie
Is het al een keer goed gegaan bij een ramp?!
Advertentie