Advertentie

Raden worstelen met raden

Gemeenteraden gaan verschillend om met de wijze waarop raadsvergaderingen in coronatijd worden gehouden. Sommigen komen in afgeslankte vorm fysiek bijeen, anderen kiezen voor digitale vergaderingen waar geen besluiten kunnen worden genomen en weer anderen schrappen de raadsvergadering voor onbepaalde tijd.

31 maart 2020
besluitvorming.jpg

Gemeenteraden gaan wisselend om met de wijze waarop raadsvergaderingen in coronatijd worden gehouden. Sommigen komen in afgeslankte vorm fysiek bijeen om besluiten te nemen, anderen kiezen voor digitale vergaderingen waar vooralsnog geen rechtsgeldige besluiten kunnen worden genomen. Anderen schrappen de raadsvergadering voor onbepaalde tijd. Die wachten op de noodwet van minister Knops (Binnenlandse Zaken) die digitale besluitvorming mogelijk maakt.

Voltallig college

In Leeuwarden komt de raad woensdag in een besluitvormende vergadering, fysiek, bijeen. Op de agenda staat de benoeming van wethouder Bert Wassink. ‘De gemeente hecht belang aan het benoemen van Wassink omdat het, zeker in de huidige tijd, belangrijk is dat een gemeente een voltallig en volwaardig college heeft’, zo laat de gemeente op haar site weten. Wassink is door de fractie van PAL/GroenLinks voorgedragen als opvolger van de eind januari opgestapte Herwil van Gelder. De raadsvergadering wordt met zo min mogelijk mensen gehouden. Alleen het quorum van de gemeenteraad (22 mensen) zal acte de presence geven, naast raadsvoorzitter Sybrand Buma, de griffier en de hoogstnoodzakelijke ondersteuning. Via een livestream kunnen belangstellenden de raadsvergadering volgen.

Noodwet

In Voorschoten is het nog wachten op de installatie van een nieuwe wethouder, Erika Spil (GroenLinks). De geplande raadsvergadering van 2 april is vanwege de beperkende maatregelen geschrapt. Er wordt een nieuwe datum geprikt zodra er meer bekend is over de noodwet. Minister Knops had de Raad van State gevraagd met spoed over het wetsvoorstel te adviseren. Dat heeft de Raad van State maandag gedaan. De minister hoopt dat de Tweede Kamer woensdag over de noodwet kan stemmen. Daarna moet de Eerste Kamer zich er nog over buigen.

Quorum

Druten heeft vorige week ‘gewoon’ fysiek vergaderd om onder meer wethouder Willy Brink (D66) te kunnen benoemen. Tien raadsleden waren aanwezig, waarmee het quorum van negen was gehaald. Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld bedankte bij aanvang van de raadsvergadering de raadsleden dat zij zonder discussie hadden ingestemd met dit construct. Iedereen zat overigens netjes 1,5 meter van elkaar.


Heel nieuw college

In Beuningen staat een heel nieuw college klaar om aan de slag te gaan. Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben afgelopen vrijdag het nieuwe coalitieakkoord – Nieuwe verbindingen – gepresenteerd. Tijdens de raadsvergadering van vanavond worden de beoogde wethouders benoemd. De vergadering wordt in aangepaste vorm en zo beknopt mogelijk gehouden, laat raadsgriffier Amresh Dewkalie desgevraagd weten. 'Per fractie neemt één iemand zitting aan tafel en de overige raadsleden zitten verspreid en op gepaste afstand van elkaar in de zaal.'


Minimale agenda

De gemeenteraad van Texel gaat er vanuit dat de noodwet op 22 april zeker van kracht zal zijn. Op de gemeentelijke website kondigt de gemeente aan dat dan een digitale raadsvergadering zal plaatsvinden. Zij zal dan wel een minimale agenda hanteren. Er zal over drie weken vooral over noodzakelijke punten of hamerstukken een besluit door de raad worden genomen. De vergadering is live te volgen; dat is ook een van de eisen van de noodwet. Of de raadsvergadering van 27 mei fysiek of digitaal zal worden gehouden, wordt later bepaald.

Totdat de noodwet van kracht is, kunnen gemeenteraden alleen besluiten nemen als zij fysiek samenkomen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Eelco Taams / wethouder
De Raad van het kleine Oostzaan heeft gisteravond online een commissie- en een raadsvergadering gedaan met Zoom. Eindigend met een peiling bij elk onderwerp. Vervolgens is een 2e , fysieke, raadsvergadering geopend. Het quorum werd niet gehaald en nu zal conform de gemeentewet op woensdag een raad met minimale bezetting de resultaten van de peilingen tot formele besluiten promoveren. De burgers kunnen alles online volgen.
Advertentie