of 58952 LinkedIn

Raden willen onderzoek naar ambtelijke fusie

De gemeenteraad van Heerhugowaard heeft ingestemd met een onderzoek naar een ambtelijke fusie met Langedijk. Eerder deed de Langedijkse raad dat. Het onderzoek moet in juni klaar zijn. Op basis daarvan nemen beide raden een definitief besluit over een ambtelijke fusie.

De raad van Heerhugowaard heeft ingestemd met een onderzoek naar een ambtelijke fusie met Langedijk. Eerder stemde de Langedijkse raad daar al mee in. Het onderzoek moet in juni klaar zijn. Op basis daarvan nemen beide raden een definitief besluit over een ambtelijke fusie.

Extern onderzoek

Zonder veel discussie stemde de raad van Heerhugowaard dinsdagavond in met een onderzoek naar ‘de uitgangssituatie, de gewenste vorm en de incidentele financiële gevolgen van een ambtelijke fusie-organisatie van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk'. Beide gemeenten verdelen de kosten van het 40.000 euro kostende onderzoek. In het onderzoek zullen onder meer organisatievorm, de positie van de nieuwe ambtelijke organisatie ten opzichte van de raad en het college, inzicht in de (incidentele) financiële effecten van de fusie en de verdeling van de kosten aan bod komen.


Handreikingen

Een ambtelijke fusie kan effectief zijn, zeker als de respectievelijke colleges en gemeenteraden bereid zijn op onderdelen gezamenlijk op te trekken, uitgangspunten te hanteren en processen af te stemmen, zo meldt de gemeente Heerhugowaard in een persbericht. ‘Het nu voorgestelde onderzoek moet hiervoor handreikingen geven.’ Als beide raden later dit jaar groen licht geven aan de samenvoeging van het ambtelijk apparaat, gaan de ambtenaren voor 84.000 inwoners werken. Heerhugowaard telt zo’n 56.000 inwoners, Langedijk circa 28.000.


Handhaving

De ambtelijke organisaties van beide gemeenten werken al intensief met elkaar samen, zoals op het gebied van ict, personeelsadministratie en de voorbereiding van de Omgevingswet. Ook in het sociaal domein (Wmo, Jeugdwet, Participatiewet) en handhaving werken beide gemeenten samen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Gemeenten worden steeds verstandiger. Fusie is nog beter in tijden van digitalisering en robotisering.