of 64120 LinkedIn

Raden en Staten gaan weer digitaal vergaderen

Diverse gemeenten en provincies stappen – voorlopig – weer over op digitaal vergaderen. ‘Iedereen moet zich veilig voelen om deel te nemen aan het democratisch proces’, stelt de Noord-Hollandse commissaris van de koning Arthur van Dijk.

Ondanks dat gemeenteraden en Provinciale Staten fysiek bijeen mogen blijven komen, stappen diverse gemeenten en provincies toch – voorlopig – weer over op digitaal vergaderen. ‘Iedereen moet zich veilig voelen om deel te nemen aan het democratisch proces’, stelt de Noord-Hollandse commissaris van de koning Arthur van Dijk. De Haagse raad blijft fysiek bij elkaar komen, maar voorlopig zonder publiek

Presidium

De komende drie weken zijn de corona-maatregelen door het kabinet flink aangescherpt. Er geldt onder meer een maximumaantal van dertig mensen dat in een binnenruimte fysiek bij elkaar mag komen. Uitzonderingen zijn er voor gemeenteraads- en Statenvergaderingen en vergadering van het algemeen bestuur van een waterschap. Ook voor commissievergaderingen van gemeenten, provincie en waterschappen geldt de uitzondering. Toch hebben diverse gemeenten en provincies besloten om (weer) digitaal te gaan vergaderen. In andere gemeenten en provincies is het nog onderwerp van gesprek in het presidium.

 

Hotel

De Staten van Noord-Holland hadden op 14 september, voor het eerst sinds de lockdown van maart, weer eens fysiek vergaderd. Niet in de Statenzaal, want daar kon de anderhalve meter afstandsregel niet worden nageleefd. De Staten waren daarom twee weken geleden uitgeweken naar Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee. De Statenzaal was in het hotel nagebouwd. De plattegrond was bijna hetzelfde, maar dan met veel onderlinge ruimte. De Statenvergadering van 5 oktober vindt echter weer digitaal plaats, zo heeft de cdk besloten na overleg met het presidium. Er is nog geen besluit genomen over de periode daarna.

 

Verstandig

In Rotterdam is, gezien de aangescherpte kabinetsregels, besloten alle commissie- en raadsvergaderingen de komende drie weken weer digitaal te houden. ‘Verstandig besluit natuurlijk. Al is verstandig over het algemeen niet het leukst’, twitterde de Rotterdamse griffier Isabelle Broeders. Vanaf medio maart vergaderde de Rotterdamse raad volledig digitaal, maar later is op een mix overgestapt, vertelt Broeders. ‘Digitaal vergaderen is niet ideaal.’ Zeker bij moeilijke debatten heeft digitaal vergaderen zijn beperkingen. ‘Daarom waren we overgestapt op digitaal waar het kan en fysiek waar het moet. Dat is echter van korte duur geweest.’

 

Coronaproof

Ook in de Fryske Marren is besloten de geplande vergaderingen van 5 en 7 oktober weer digitaal te houden. ‘Tot aan de vakantie hadden we digitaal vergaderd. Vanaf september zijn we twee keer fysiek bijeengekomen. Dat beviel prima’, vertelt griffier Heleen van Dijk. De raadszaal was coronaproof ingericht. ‘Gezien de omstandigheden hebben we besloten op 5 en 7 oktober weer volledig digitaal te vergaderen.’ Niet iedereen is daar blij mee, aldus Van Dijk. ‘Het hoeft ook niet zo te blijven, maar daar wordt later weer met het presidium over gesproken.’ Ook in onder meer De Bilt, Hollands Kroon, Landerd, Noordenveld en Pijnacker-Nootdorp wordt weer overgestapt op digitaal vergaderen.

 

Installatie burgemeester

In Zoetermeer is de bijzondere raadsvergadering van 1 oktober afgelast. Tijdens die raadsvergadering zou de nieuwe burgemeester Michel Bezuijen worden geïnstalleerd en afscheid worden genomen van oud-burgemeester Charlie Aptroot en waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker. Voor de gelegenheid was al uitgeweken naar het Stadstheater, maar vanwege de aangescherpte maatregelen is de bijeenkomst geschrapt. Bezuijen begint op 1 oktober wel als burgemeester. Hij wordt donderdag op het provinciehuis beëdigd.         

 

Digitaal inspreken

Niet overal wordt weer, al dan niet voorlopig, overgestapt naar digitaal vergaderen. Zo blijft de gemeenteraad van Den Haag in oktober fysiek vergaderen, in het Atrium van het stadhuis. Dat doet de raad als sinds mei. Publiek wordt de komende maand echter niet meer toegelaten bij raads- en commissievergaderingen. Burgers kunnen digitaal inspreken over onderwerpen die op de agenda staan. Voor vergadering na oktober wordt later een besluit genomen.

 

Nog geen besluit

Verschillende gemeenten en provincies moeten nog een besluit nemen of er weer wordt overgestapt naar louter digitaal vergaderen. Zo doet het presidium van de Overijsselse Staten dat vrijdag. Op 7 oktober staat daar een aantal – nu nog fysieke – commissievergaderingen op de agenda. De eerstvolgende Statenvergadering is op 28 oktober. De Staten hebben er net hun eerste fysieke vergadering op zitten, nadat aanvankelijk volledig digitaal en later en mix van fysiek en digitaal was vergaderd. In Drenthe is besloten de Statenvergadering van 30 september te verplaatsen naar 7 oktober. Vandaag (30 september) komen de fractievoorzitters en de cdk bij elkaar om een besluit te nemen over de vorm van de Statenvergadering van volgende week.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Els Boers (adviseur/ auteur) op
Heel begrijpelijk om digitaal te vergaderen alleen 'vergeet' de eigen inwoners niet. Geen publiek geeft een andere dynamiek dan wel publiek. Is er voldoende rekening gehouden met een laagdrempelig wijze van inbreng van inwoners? Aparte bijeenkomsten over verschillende onderwerpen wellicht, vooral nu de begroting er aan komt. Democratie vergt extra inzet en nu dus ook creativiteit.