Advertentie

‘Raadslid moet late werktijden accepteren’

Als je dat niet kunt accepteren, dan hoor je gewoon geen raadslid te zijn’, aldus VVD-fractievoorzitter Michèl Tromp (VVD) in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West.

15 maart 2012

‘Ik begrijp heel goed dat sommige raadsleden liever niet na middernacht pas thuiskomen na een raadsvergadering. Maar dat hoort er allemaal bij. Als je dat niet kunt accepteren, dan hoor je gewoon geen raadslid te zijn’, aldus VVD-fractievoorzitter Michèl Tromp (VVD) in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West.

Zware taak
Volgens Tromp moeten we hem niet verkeerd begrijpen. ‘Het raadslidmaatschap is een zware taak en bestaat uit veel meer dan alleen maar enkele keren per maand op een raadsvergadering verschijnen. Je moet je stukken lezen, uitspitten, doorspreken, werkbezoeken afleggen, enzovoorts.’ Hij reageert dan ook op uitspraken van collega-deelraadslid en prille moeder Ellen van Slagmaat (D66) in het lokale blad Westerpost.

Piepen
Die wees erop dat er wel wat oudere mannen in de raad zijn die vinden dat je niet moet piepen als je midden in de nacht door moet vergaderen. ‘Maar ik heb de luxe van een partner die thuis is. Stel dat je een oppas moet regelen, dan moet je je grenzen echt bewaken. En vrouwen hebben sneller het gevoel dat zij verantwoordelijk zijn voor de opvang en komen dan in de knel als een vergadering uitloopt. Een uitzondering is CDA-raadslid Rien Fraanje. Die zegt soms gewoon ‘ik moet nu weg’ en gaat dan ook. Terecht.’

Schande
Tromp heeft het over een “vertrouwd beeld” als hij tijdens de raadsvergadering om elf uur om zich heen kijkt. Vanaf die tijd “beginnen diverse raadsleden te schuiven op hun stoel en kijken zuchtend naar de agenda hoeveel punten er nog besproken dienen te worden”. Volgens hem verlaten enkele raadsleden vaak voor het einde al de vergadering. ‘De VVD vindt dit een schande. Er zijn weliswaar meerdere vergaderingen per maand, maar slechts één keer een raadsvergadering, waar alle raadsleden aanwezig behoren zijn. Met een vergoeding van bijna 1800 euro moet het bovendien mogelijk zijn in ieder geval de ochtend erna vrij te nemen en/of die avond een goede kinderoppas te regelen.’

Onzin
CDA-fractievoorzitter Rien Fraanje vindt de uitspraken van Tromp “een leuke provocatie”, maar hij doet ze tegelijkertijd af als onzin. ‘Je wilt als raad een goede afspiegeling zijn van de samenleving en dus ook aantrekkelijk zijn voor mensen die vroeg moeten werken of met schoolgaande kinderen. Je kunt er niet alleen vrijgezelle vijftigers neerzetten.’ Fraanje erkent dat hij wel eens eerder weggaat. ‘De effectiviteit gaat na twaalven achteruit, het gaat dan te veel over details. Ik kies mijn onderwerpen uit. Ik moet de volgende dag weer scherp zijn op mijn werk. We hebben een lekenbestuur, dus je hebt een andere hoofdfunctie. Een leraar kan de volgende ochtend niet even vrij nemen.’

Tram
Zelf is hij eens weggegaan toen zijn vrouw in het buitenland zat en de oppas de laatste tram moest halen. ‘We zaten midden in de besluitvorming en hadden net twee commissievergaderingen, oriënterend en besluitvormend, achter de rug. Het was twaalf uur en ik moest echt naar huis. Een PvdA-raadslid moest eens eerder naar huis, want de oppas had de volgende ochtend tentamen.’
Daarbij doet Fraanje het raadslidmaatschap niet voor zichzelf, maar voor de mensen. ‘Die zitten bij de vergadering tot hun onderwerp langskomt. Die kun je niet tot half een laten wachten.’

Gek
Bij Tromp bestaat totaal onbegrip voor de situatie, vindt Fraanje. ‘Als je alleenstaand bent met kind, kun je dan geen raadslid meer zijn? En die 1800 euro is een vergoeding, geen salaris. Ik koop daar soms vrije dagen van om mee te kunnen met een werkbezoek van het stadsdeel. Weet u, het is gewoon van de gekke dat we structureel tot na twaalven vergaderen.’

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Patrick Blokzijl / raadslid D66 Purmerend
Het raadslidmaatschap kost nu eenmaal tijd. Zeker als je het goed wilt doen, maar daar staat ook een redelijke vergoeding tegenover.

Alleen tot 's avonds zeer laat doorvergaderen is niet nodig en komt meestal de besluitvorming niet ten goede. Wie is na 4 uur vergaderen rond 24.00 nog echt helder van geest?

In Purmerend hebben we sinds jaren de afspraak om 23.00 te stoppen (tenzij een punt echt nog behandeld moet worden) en dat in combinatie met spreektijd zorgt ervoor dat bijna altijd alle agendapunten van een raad of commissievergadering voor 23.00 klaar is.
Ivo
Ik heb 12 jaar in het gemeentebestuur gezeten en zelden meegemaakt dat na 0.00 uur de mensen nog scherp waren om het beste raadsbesluit te nemen. Als de vergadering om 23.00 geschorst wordt en de volgende avond hervat wordt, zal je zien dat men daar rekening mee houdt en dat zal de kwaliteit ten goede komen.
de gebeten hond / netto betaler
Mag ik me ergeren aan dit soort prietpraat.

Als nachtmens heb ik zelf geen enkel probleem met de kleine uurtjes, die ik zelfs verkies boven de vroeg ochtend. Maar er zijn ook normale mensen die de andere dag weer fit op het werk moeten zijn, of die kleine kinderen moeten verzorgen. Als we op miesjéleke z'n manier gaan selecteren dan houden we helemaal niemand over voor het openbaar bestuur. Ja een enkele vvd trompet die lawaai maakt maar verder geen inhoud heeft ? Heb geen zin om via koekel na te gaan wat die jongen voor tam baantje heeft dat het zo durft te oreren. En ook niet of zijn besluiten tijdgebonden zijn.

En nee ik ben niet fuctioneel boos maar gewoon kwaad.
Kalhorn / oud-raadslid
Als oud-raadslid heb ikzelf ook meerdere malen meegemaakt dat vergaderingen doorgingen tot na 23:00. Zelfs tot na 24:00.

Natuurlijk vonden we dat allemaal niet leuk. En ja, de effectiviteit van vergaderen gaat omlaag na 23:00.



Je bent verkozen als raadslid en je hebt de verantwoordelijkheid op je genomen.

Als na 3 uur vergaderen de Raad nog niet alle besluiten heeft genomen, moet er gewoon langer worden vergaderd.

In plaats van om 20:00 beginnen, kan er ook om 19:00 of om 18:00 worden begonnen.



Dat was ook mijn voorstel destijds toen ik nog in de raad zat. Maar ook daar wilde enkele raadsleden niet aan in verband met het avondeten.



Ik sta volledig achter Michèl Tromp en snap absoluut niet dat raadsleden hun verantwoordelijkheid niet nemen.

Je behoort je als raadslid goed voor te bereiden en correcte besluiten te nemen. Dus verlaagde effectiviteit moet niet mogen als het na 24:00 is (na 4 uur vergaderen). Als raadslid mag je -vind ik- niet weg gaan terwijl de vergadering nog doorgaat.



(overigens de suggestie om om 23:00 te schorsen en de dag erna door te gaan, stuit ook op veel bezwaren. Twee dagen achter elkaar vergaderen is sommigen ook te veel. Als ze al tijd vrij hebben)
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
En je hebt van die raadsleden die het publiek er mee wegjagen. Verloopt een vergadering soepeltjes, gaat zo'n raadslid nog laat op de avond zeuren over de procedurele weg, gaan anderen schorsing vragen enz, enz.

En je hebt raadsleden die al dadelijk aan het begin een rustge agenda verstoren door ingekomen stukken te behandelen die nog niet op de lijst van ingekomen stukken staan en daarom schorsingen aanvragen. Voor men klaagt, moet men ook eens denken aan het publiek dat men wegjaagt met het eigen gedrag.
John Goring / Recruiter
Dit 'probleem' is simpel op te lossen.

De basisvraag is: is er een spreektijdregeling? Ik vermoed dat dit niet het geval is.

Oplossing: voer een spreektijdregeling in en leg vast tot toe laat de vergadering maximaal mag duren.

Dan weet iedereen (van werkloze tot drukke directeur) waar die aan toe is. Een spreektijdregeling dwingt bovendien tot efficient vergaderen.
JvV / adviseur
Wanneer worden raadsvoorzitters en agenda-samenstellers eindelijk zodanig getraind dat een vergadering nooit langer dan anderhalf/twee uur duurt? Ik heb honderden vergaderingen voorbereid en geleid op die manier. Elk agendapunt krijgt een bepaalde tijd en na anderhalf uur is het klaar. iedereen die daarmee niet kan werken zal zich anders op een vergadering moeten voorbereiden en inlezen.
Jan
Een vaste eindtijd en spreektijden leiden er alleen maar toe dat raadsleden hun teksten onverstaanbaar afraffelen en moties niet meer voorlezen. Lekker voor de toehoorders! Begin gewoon eerder, om 19 uur bijvoorbeeld en eet dan wat vroeger (nee, geen luxe broodjes of een warme maaltijd op kosten van de gemeente, gewoon thuis of in een restaurant). En als je als raadslid daarvoor dan vroeger uit je werk moet komen: nou, daar is dus die raadsvergoeding voor. Om zo nodig vrije uren bij je baas te kopen.
gerrie
Je kunt een raadsvergadering ook zo inrichten als in Wassenaar. Gewoon laten overgaan in een gezellig ongeremd feest.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik vind de uitspraak van Michèl Tromp behoorlijk macho klinken. Een gemeenteraad moet ook rekening houden met haar leden. Jonge moeders zijn niet te vergelijken met single heren!. Lang vergaderen zegt niets over de kwaliteit van een debat. Het belangrijkste vind ik dat het kennelijk in Nieuw-West ontbreekt aan goed voorzitterschap.

Een adequate voorzitter houdt rekening met de leden en let op de effectiviteit van een raadsvergadering.



Brigitte Buis / PvdA raadslid
Lange vergaderingen zijn meestal niet goed. Inwoners zijn namelijk ook niet bereid om tot ver in de avond, laat staan de nacht, een raadsvergadering te volgen. Onzin dus dat een vergadering na 23:00 uur door zou moeten gaan. Bij ons komt dat af en toe toch voor en dat vind ik een schande.
Steven Wolhoff / RO-adviseur
Quote: Door JvVelzen (adviseur) op 15 maart 2012 15:02

" Wanneer worden raadsvoorzitters en agenda-samenstellers eindelijk zodanig getraind dat een vergadering nooit langer dan anderhalf/twee uur duurt? Ik heb honderden vergaderingen voorbereid en geleid op die manier. Elk agendapunt krijgt een bepaalde tijd en na anderhalf uur is het klaar. iedereen die daarmee niet kan werken zal zich anders op een vergadering moeten voorbereiden en inlezen."



Volledig mee eens. Raadsleden behoren zich voorafgaand aan het overleg in te lezen. Indien dit niet gebeurt, dan krijg je als gevolg hiervan vaak allerlei overbodige vragen waardoor de vergadering veel langer duurt dan eigenlijk noodzakelijk is. De voorzitter heeft ook een belangrijke rol in deze. Een goede voorzitter zorgt ervoor dat vergaderingen niet uren uitlopen.
Peter Blokker / fractie-voorzitter
De grote fout in deze is, dat de opvatting wordt veralgemeniseerd. Vergaderingen die tot diep in de avond worden gehouden komen vaak de besluitvorming niet ten goede. Maar raadslid zijn in A'dam is van een totaal andere orde dan in een kleine gemeente (25.000 inw.) In mijn situatie roept daags na een Raadsvergadering de werkplicht om 7.30 uur. De vergadering eerder verlaten is m.i. geen oplossing. Om over de vergoeding maar niet te spreken.
Petra Esser / docent-onderzoeker
Kwestie van goede afspraken: wij gaan nooit langer door dan 11 uur. Is meer tijd nodig, dan komen we de avond er op een keer extra bij elkaar. In kleine gemeenten is de vergoeding minder dan 500 euro, daar doe je niet veel mee.
mr ing. Leen Springeling / voorzitter WMO-raad Halderberge
Nooit langer dan tot 23.00 uur vergaderen, daarna in gemeenlijk overleg bij bijv. nog 1 klein agendapunt, wel/niet 15 min. doorgaan, bij groter deel agenda de doorgaans vooraf reeds geplande vervolgvergadering afspreken.

Werken en een goede CAO biedt altijd de mogelijkheid voor betaald verlof bij werken voor de publieke zaak, dus € 1800,= behoeft niet aangesproken te worden voor bijv. aankoop vrije dagen voor werkbezoek tbv. de publieke zaak
Advertentie