of 64621 LinkedIn

Raadslid mag geen kwaad spreken over eigen gemeente

De gemeenteraad van Noordwijk heeft onlangs een motie van afkeuring aangenomen tegen een van haar eigen raadsleden, Lenie Zoetendaal van het CDA. Zoetendaal had in een televisieprogramma ‘onjuiste informatie verstrekt’ over Noordwijk, vindt een meerderheid van PvdA/GroenLinks, D66, Lijst Salman en Puur Noordwijk.

De gemeenteraad van Noordwijk heeft onlangs een motie van afkeuring aangenomen tegen een van haar eigen raadsleden, Lenie Zoetendaal van het CDA. Zoetendaal had in een televisieprogramma ‘onjuiste informatie verstrekt’ over Noordwijk, vindt een meerderheid van PvdA/GroenLinks, D66, Lijst Salman en Puur Noordwijk. Acties die Noordwijk in een kwaad daglicht zetten, keurt de gemeenteraad nadrukkelijk af.

Woningnood

Zoetendaal moest zich in afgelopen raadsvergadering verantwoorden voor haar bijdrage aan het KRO/NCRV-televisieprogramma De Monitor van 13 februari 2018. Dit programma ging over de woningnood in Noordwijk onder gescheiden mensen met kinderen. Die kunnen er geen betaalbare huurwoning vinden en bivakkeren noodgedwongen veelal in te kleine vakantiehuisjes. Waar ze ook weer uitmoeten, aan het begin van het vakantieseizoen. Dan staan ze met de kinderen op straat.

 

Zelf je huisvestingsproblemen managen

Zoetendaal hekelde in De Monitor het gemeentelijke sociale bouwbeleid en het feit dat ‘spoedzoekers’ niet in aanmerking komen voor urgentie. In het uiterste geval moeten de spoedzoekers zich maar melden bij de daklozenopvang in Leiden, krijgen ze te horen. Of een kamer huren bij hun ex, om van daaruit de kinderen te verzorgen. Ze moeten vooral zelfredzaam zijn in hun zoektocht naar huisvesting, desnoods in andere gemeenten. Niet-urgenten zijn in Noordwijk aangewezen op zichzelf en op wat ze zelf kunnen regelen. Als je scheidt, moet je de gevolgen daarvan zelf managen.

 

Inhaalslag

In Noordwijk is een groot tekort aan betaalbare sociale woningen, zowel huur als koop. Landelijk moet volgens prestatieafspraken 30 procent van het woningcontingent onder de sociale norm vallen, in Noordwijk is dit slechts de helft. Een overblijfsel van tientallen jaren te weinig gemeentelijke aandacht voor ‘sociaal’. Pas in de afgelopen raadsperiode zijn plannen gemaakt om landelijk in de pas te lopen. Deze bouwplannen zullen in 2030 allemaal zijn gerealiseerd en dat had Lenie Zoetendaal in De Monitor ook moeten vertellen, vindt de Noordwijkse gemeenteraad.

 

Geen inhaalslag

Zoetendaal is nu boos en niet van plan zich iets van de motie van wantrouwen aan te trekken. Ze vindt dat de spoedzoekers sneller geholpen moeten worden, desnoods met tijdelijke opvang in leegstaande asielzoekerscentra of scholen. ‘Het is gewoon niet waar dat Noordwijk met een inhaalslag voor sociale woningen bezig is. Er wordt gezegd dat er 1000 komen, maar de prestatieafspraken met de woningcorporaties gaan uit van 600. En als alle plannen doorgaan, halen we slechts 19 procent van de norm.’

 

Noord-Koreaanse motie

De motie van wantrouwen druist dan ook in tegen haar rechtvaardigheidsgevoel. Zoetendaal: ‘Het is een Noord-Korea-motie, bedoeld om een kritisch raadslid de mond te snoeren. Een puur persoonlijke aanval, omdat ik het waag op te komen voor mensen in grote problemen. Komt er nu in Noordwijk een Commissie voor Mooipraterij, waarin elk raadslid zich bij de plaatselijke machthebbers moet verantwoorden voor uitspraken in de media?’

 

Kaken stijf dicht

Nee, zo’n commissie komt er niet, vertelt woordvoerder Ton van Heemst van de gemeente Noordwijk. ‘Naar aanleiding van de televisie-uitzending vond de gemeenteraad het gepast om een van de collega’s uitleg te vragen over haar boude uitspraken in De Monitor. Waarom begint ze in een uitzending over sociale huurwoningen opeens over daklozenopvang? Waarom draagt ze niet naar waarheid uit welk beleid we in Noordwijk hebben ontwikkeld? Dat hebben we niet van haar vernomen, mevrouw Zoetendaal hield tijdens de raadsvergadering de kaken stijf op elkaar en wilde het debat niet aangaan met collega-raadsleden. Die hebben toen een breed in de raad gedragen en in algemene bewoordingen gestelde motie van afkeuring aangenomen.’

 

Litanie van leugens

Niet waar, reageert Zoetendaal boos. ‘Als raadslid hoef ik me niet te verantwoorden voor mijn collega’s over uitspraken in de media. Toch heb ik op de raadsvergadering een verklaring afgelegd over mijn bijdrage aan De Monitor en heb ik vragen in eerste termijn allemaal beantwoord. Pas toen er in tweede termijn eindeloos werd doorgezeurd met een litanie van leugens, adviseerde mijn fractievoorzitter helemaal niets meer te zeggen. Want het ging helemaal nergens meer over.’

 

Auto’s XXL

Zoetendaal besluit: ‘Er is in Noordwijk een cultuur van alleen vastgoed willen bouwen voor de rijken en de machtigen. Empathie met slachtoffers in moeilijke situaties ontbreekt. Anderhalf jaar geleden zijn ook mensen uit daklozenhotel De Branding op straat gezet, er werd niets voor ze gedaan. Nu staan daar dure appartementen, het mocht in die chique buurt daarna ook geen zorghotel worden. Want dan konden de dementerenden zomaar je mooie woning inkijken en was er te weinig plek voor auto’s XXL, stelden buurtbewoners tijdens de inspraakavond. Slachtoffers staan niet op de kaart in Noordwijk.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frits van Vugt (lijsttrekker D66 Gilze-Rijen; adviseur sociaal domein) op
Gelukkig heeft de D66 fractie van Noordwijk toegegeven dat deze motie toch niet was wat men bedoeld heeft: "De aangenomen motie verwijst naar het gevoerde debat en roept op om als raadslid politieke onderwerpen in het debat in de raadszaal te brengen. Helaas bleek later dat de strekking van de motie niet goed begrepen is en deze ongelukkig geformuleerd was. Het is natuurlijk nooit de bedoeling geweest van de fractie van D66 om een ander raadslid de mond te snoeren of het maatschappelijk debat te beperken." (citaat uit website D66)
Hulde voor het toegeven van deze fout. Nu de andere fracties nog......
Door Joop op
Dat meeloper gedoe hebben we nu wel gehad een goed durft anders te zijn en echt waarom niet van mij mogen ze aan dat soort mensen heb je juist wat zeker nu met het sociale domein. Klokkenluiders zijn helemaal oke in deze tijd. Vereer ze maar.
Door Simon Wijnnobel (Niet van belang) op
Ik had gisteren op “als je een Noortukker” bent gereageerd op het censuurbericht in de Noortukker. Heel veel positieve reacties, maar een persoon heeft gemeend het bericht te moeten verwijderen omdat jouw price-naam erin werk vermeld. Denk dat Ik de mensen maar de tip geef naar jouw persoonlijke FB-account te kijken.
Door Pia op
Chapeau Zoetendaal!
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen gaan politici vaak verkrampt reageren zo blijkt maar weer.
Bij uitstek het moment voor mooipraterij! Goed dat er ook nog politici zijn die daar niet aan mee doen!
Door de vries (burger) op
Als in mijn gemeente de meerderheid raad net zo lichtgeraakt zou zijn dan kunnen ze elke week wel een motie van wantrouwen tegen één van de mede-raadsleden indienen.
Door Alfred op
Ik weet niet precies hoe in die raad de vork in de steel zit (en dat hoeft voor mij ook niet) maar klinkt alsof mevrouw Zoetendaal zeker een punt heeft.

Even zakelijk: als een gemeente niet voldoet aan de prestatieafspraken omtrent 30% sociale woningbouw en denkt weg te komen met "dat komt in 2030", wie grijpt dan in? Provincie? Min. BZK? Kom maar door.
Door Frits van Vugt (lijsttrekker D66 Gilze-Rijen; adviseur sociaal domein) op
Zijn ze nou helemaal besodemieterd in Noordwijk? Waarom mag een raadslid daar niet haar onvrede uitspreken over een wantoestand in haar gemeente? In de ,motie staat: "Acties waardoor de gemeente Noordwijk in een kwaad daglicht wordt
gesteld keuren zij nadrukkelijk af." Maar dat is ridicuul! Als het in Noordwijk niet deugt op het gebied van (het achterblijven van) sociale woningbouw, dan moet dáár iets aan gedaan worden ipv het bekritiseren van dit CDA-raadslid. Ik ben zelf D66'er , dus kan niet bericht worden van vooringenomen standpunten, denk ik.
Een raadslid is AUTONOOM in het innemen van een standpunt. Daar kun je het het als mede-raadslid mee oneens zijn. Soi. En dan ga je de discussie met elkaar aan. Ook al gaat mevr. Zoetendaal dat debat blijkbaar niet makkelijk aan. Geïntimideerd? Maar je neemt op dit punt geen motie van afkeuring aan. Wat voor achterlijke gladiolen zijn het daar in Noordwijk? Incl. mijn partijgenoot, die blijkbaar deze motie mede ingediend heeft. Ga je schamen, allemaal!
Door Hans (afdelingsmanager) op
D'66 steunde de ridicule motie omdat 'de gemeente veel geld uittrekt voor promotie en daarom de uitlatingen van die mevrouw contraproduktief vindt (Volkskrant 19/2). Sommigen bij D'66 zijn wel ernstig de weg kwijt...
Door J. de Niet (fin. adviseur) op
Wat voor boodschap het bekritiseerde raadslid ook had, de gemeenteraad zou nooit een motie van afkeuring moeten aannemen t.a.v. een collega-raadslid. Als iemand er wat van zou moeten vinden, dan is het de kiezer.
Door m (ud) op
Zelf woonachtig in Noordwijk, valt het op dat er altijd wat met deze gemeente aan de hand is. Incompetentie, conflicten, belachelijke en hysterische acties van de raad als deze. Burgemeester Rijpma blijkt niet op de hoogte van de lokale democratie en de gemeentewet en heeft zich belachelijk gemaakt en is eigenlijk niet te handhaven. Gelukkig verdwijnt deze gemeente na de herindeling met Noordwijkerhout, maar ik zou me als Noordwijkerhout met zorgen maken

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners