Advertentie

Raadslid en burgemeester zijn bedreigingen spuugzat

Het Winterswijkse raadslid Loes ten Dolle bindt de strijd aan met de verharding in de lokale politiek en bedreigingen op de sociale media. Burgemeester Joris Bengevoord steunt haar zijde.

13 november 2021
bedreiging-vuist.jpg

Het Winterswijkse raadslid Loes ten Dolle bindt de strijd aan met de verharding in de lokale politiek en bedreigingen op de sociale media. Burgemeester Joris Bengevoord steunt haar zijde. ‘Een raadslid met de dood bedreigen vinden we normaal.’

Je kunt maar beter geen jong én vrouwelijk én ambitieus raadslid zijn, want je krijgt de drek rijkelijk over je uitgestort. Anoniem het liefst. En je kunt ook maar beter geen jonge én openlijk homoseksuele én ambitieuze burgemeester zijn, want scheldpartijen zijn je deel. ‘Flikker!’ Ook liefst anoniem. ‘Ik was al elf keer dood geweest’, zegt D66-raadslid in Winterswijk Loes ten Dolle (26) over de doodsbedreigingen die haar dit jaar ten deel vielen. ‘Als voorzitter van het juridisch spreekuur in de gevangenis Arnhem-Zuid kreeg ik meer respect en minder erge dingen naar mijn hoofd dan in de samenleving. Ik ben het spuugzat. Vanaf nu doe ik aangifte van bedreigingen en smaad op de sociale media en via de mail.’

Niet normaal
Toen ze in 2018 als raadslid begon, was het: “Wat is zíj dom en waarom doet ze dit?” Nu is het: “Ik hoop dat ze tegen een boom rijdt” en “Haar kop moet rollen”’, zegt ze. ‘Ik vind: dit soort bedreigingen is niet normaal. Er zijn weinig bestuurders en raadsleden die zich erover durven uit te spreken, maar het is echt tijd om er duidelijk iets over te zeggen. Als iedereen het voor zich houdt, verandert er niets.’

Landverrader
Burgemeester Joris Bengevoord had kunnen denken: laat het enige D66-raadslid zich vooral druk maken, aan dat hete hangijzer ga ik mijn vingers niet branden. Dat deed hij niet. ‘Juist bij dit onderwerp mag je niet wegkijken. Het is goed dat een raadslid erover begint en zegt dat ze genoeg heeft van de bedreigingen en beledigingen. Zij geeft mij met haar hartenkreet ook de kans om te zeggen: zo ga je niet met elkaar om. Het is toch niet normaal dat bij de opening van een regenboog­zebrapad in Winterswijk op internet staat dat de burgemeester natuurlijk een flikker is? Of dat je voor landverrader wordt uitgemaakt als je op Facebook een poster van de horeca plaatst over het scannen van de QR-code?’, zegt hij. ‘Ik denk wel eens: wie durft mij nog op te volgen als ik stop?’

Huisarrest
Verbeter de wereld, begin bij jezelf, vindt raadslid Ten Dolle. En met jezelf bedoelt ze de gemeenteraad van Winterswijk. De 21 volksvertegenwoordigers moeten een belangrijke rol (willen) spelen in het debat over de verruwing en vulgarisering van de politiek. En het goede voorbeeld geven. En dat doet de raad volgens haar niet. ‘De manier waarop raadsleden op de sociale media op elkaar reageren! Als ik zo’n reactie zou plaatsen, had mijn moeder mij een week huisarrest gegeven. Als wij het voorbeeld niet zijn, wie dan wel?’ Het gaat om de cultuur: wat accepteer je wel en wat niet. Dat begint bij het goede voorbeeld in Den Haag’, aldus Bengevoord. ‘De landelijke politiek geeft het slechte voorbeeld. Ze maken elkaar uit voor rotte vis, dus is het okay, maar dat is het niet.’

Aangifte
Er is volgens burgemeester Bengevoord maar één manier om de verharding in de politiek en op de sociale media tegen te gaan: het erover hebben. ‘Bij ons in de raad hebben we wat nagepraat over de hartenkreet van Loes. Er moest een commissie komen. Daar geloof ik niet in. Het moet echt uit onszelf komen. Zolang wij onze mond houden en wegkijken, kan de terreur op de sociale media gewoon doorgaan.’ Ten Dolle heeft nog nooit aangifte gedaan. Dat gaat veranderen. ‘Ik heb er met de politie over gesproken. Je twijfelt namelijk ook. Wat is dit? Een verwensing, smaad, bedreiging? De grens is niet haarscherp. Als we in de politiek blijven zeggen dat het ‘erbij hoort’ – geen podium geven, schouders ophalen en doorgaan – dan schuift die grens op. Uit de talloze appjes die ik heb gekregen van raadsleden uit het hele land, maak ik op dat velen die zorg delen.’

Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 21 van deze week

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
@Jos. Mijn ervaring leert dat sommige mensen via hun handelen maar wat graag interessant willen worden gevonden, in de publieke belangstelling willen staan en/of de vermoorde onschuld spelen (enige jaren geleden was er zelfs een minister BZ die in een tent in de achtertuin van Poetin had geslapen).
Karel van Klaveren
Ach gut, een bestuurder van GroenLinks en een raadslid van D66 krijgen appjes en tweets met bedreigingen. Het is me wat. Het raadslid is al 11x dit jaar met de ‘dood’ bedreigd. Gelukkig kunnen ze nog wel over straat.



Weet u, redactie van BB, dat er een landelijke politicus is, die minstens 11 doodsbedreigingen per dag (!) krijgt? En dat al meer dan 15 jaar lang? Tienduizenden bedreigingen, die man kan nooit meer alleen over straat en moet dag en nacht zwaar beveiligd worden.



Toch hoor of lees ik nooit dat D66 en GroenLinks daar hun afschuw over uitspreken. Sterker nog, diep van binnen vinden ze dat die landelijke politicus dat eigenlijk aan zichzelf te wijten heeft. En soms zeggen ze dat zelfs hardop.



Maar nu komt het voor henzelf dichterbij. Schreeuwen ze direct moord en brand en hollen naar de media. Die hen maar wat graag een podium biedt, waar ze zwegen over die jarenlang zwaar bedreigde landelijke politicus.



Ik word een beetje onpasselijk...
Peter / ambtenaar
Beste Carol Stel, ik denk dat types als jij in dit artikel worden bedoeld. Je bent - en nu ga ik ook even "m'n mening" geven - een ongehoorde, treurige zielepoot. Voelt het lekker, het slachtoffer uithangen? voelt het goed, lekker jij-bakken? Veel succes met je treurige, niksige leventje. Ga maar weer lekker swipen op je telefoontje. Deze politici hebben hélemaal gelijk: aanpakken die types als jij.
Johan / Bouwplietie
Beste Peter, vervelend he om te lezen dat Carol gewoon gelijk heeft. Het schijnt dat D66- en Groenlinksers wel van alles mogen roeptoeteren, en dan zonder over eventuele consequenties verder na te denken. En vanzelfsprekend, geweld hoort hier niet thuis. Boeren halveren, regenboogzebrapaden, wel of geen zwarte piet. Het klootjesvolk pikt het wel.
Annemarie / Handhaver
De beste oplossing voor dit akelige probleem is te stoppen met social media. Gewoon doen!
Peter / ambtenaar
Helemaal eens, Annemarie! Ik deed en doe daar sowieso niet aan...

Gaat 'ie goed, Johan? Gozert!
M.T. Wendrich / Archivaris
Beste Johan,

Vervelend he, dat Peter gewoon gelijk heeft. Carol is hét voorbeeld van hoe het niet hoort.



Geweld hoort sowieso niet, maar het begint met dit soort nutteloze beschuldigingen waar jij blijkbaar achter staat. Het wordt daarom tijd dat bestuurders die met dit soort verachtelijke bedreigingen te maken krijgen in actie komen en de politie hen ondersteunt. Doet Wilders ook, wedden?
Jos / Adviseur
Beste redactie, ik neem aan dat u deze bijdrage ook weer niet gaat plaatsen. Dat hoeft ook niet. Ik wil echter wel even kwijt dat ik het onbegrijpelijk vind dat u de bijdrage van ene Carol Stel wel plaatst en mijn bijdrage, waarin ik mijn steun uitspreek voor deze mensen, en mijn afkeer over wat er onder het mom van VvM allemaal de ether. de pers en de Kamer in geslingerd wordt gewoon weigert te plaatsen. Onbegrijpelijk!
Tom / Bestuurlijk jurist
Jos, Johan en Carol snappen het volgens mij inderdaad niet. Het artikel gaat precies over jullie. Ik zal even uiteen zetten over het waarom.



In het artikel gaat het over een raadslid en een burgemeester. Zij geven aan dat er in de landelijke politiek ook iets moet veranderen omdat ze elkaar daar voor rotte vis uitmaken. Zij vinden dat (in dit geval) mensen in de politiek niet bedreigd mogen worden en dat we daar eens tegen moeten optreden. Dat ze zelf aangifte willen gaan doen dat is hun eigen keus maar het zou wel helpen als dit landelijk ook op grote schaal zou gaan gebeuren. Op die manier wordt het probleem pas echt duidelijk. In het artikel wordt op geen enkele wijze onderscheid gemaakt tussen politieke partijen oid. Dat halen jullie er zelf bij. De lokale afdelingen willen dat er eens iets aan gedaan gaat worden. Door jullie reactie gaat het direct niet meer over het probleem maar enkel over het feit dat een ander het altijd erger heeft en daarmee slaan jullie de discussie meteen dood en wordt het probleem nooit aangepakt. Dus stop daarmee en zet de oproep kracht bij dat dit inderdaad iets is om aan te pakken omdat naast deze twee mensen er veel meer mensen in de politiek zijn die verwensingen krijgen. Bedreigen is nooit normaal. Of het nou 1x per jaar is of 10x per dag.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Carol (Aan)Stel en Johan: blijkbaar zijn jullie je leesbril en specsavers hoortoestel kwijt. Elke politieke partij spreekt zijn afschuw uit over het feit dat de heer Wilders al jaren persoonsbeveiliging heeft. Een hè wat fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die zich ergert aan mevrouw Carol (Aan)Stel die keer op keer beweert dat wij in de DDR-2.0 leven, corona geen pandemie is maar een griepje en meer van dat soort aantoonbare echte onzin. Soms vraag ik mij af zij bij de overheid werkt. Als dat zo is dan moeten wij ons ernstig zorgen maken. De heren Freek Janssen en Gideon van Meijeren hadden wat mij betreft never nooit niet hun carrière bij de overheid mogen hebben!
H. Wiersma / gepens.
Gewoon je mening hebben over het handelen van burgers en politici daar is niets mis mee. Dat hoort thuis in een democratische rechtstaat. Sommige publiciteitsgeile burgers en politici schreeuwen om aandacht en gillen vervolgens moord en brand als er eens een kritische noot terug wordt geplaatst. Wie kaatst kan/moet de bal verwachten. Dat zijn de regels van het democratiespel. Echter reacties moeten wel 'netjes' blijven en dus in overeenstemming zijn met de grondrechten (Grondwet) en andere wetgeving.
Jos / Adviseur
Beste @Tom, Nu voel ik me toch gedwongen nog een keer te reageren. In eerste reactie sprak ik mijn steun uit aan het raadslid en de burgemeester, zeker niet aan Carol en Johan. Ik weet ook niet waar jij dit uit afleidt en denk dat je onterecht aanspreekt. Helaas heeft die reactie de moderatie van BB om een of andere reden niet overleeft en die van Carol een half uur later, tot mijn grote ontsteltenis, wel. Waarom weet alleen BB. In mijn niet geplaatste reactie heb ik mijn afkeer uitgesproken over het gescheld, de bedreiging en alles wat daarbij hoort. Of het nu op social media, in reguliere media de 2e kamer of op Geen Stijl is. Ik steun de actie van deze twee politici dus van harte.
Jos / Adviseur
@Spijker, volgens mij is dat ook precies het punt van raadslid en burgemeester. Het gaat hen helemaal niet om kritiek maar om doodsbedreigingen, gescheld en ander niet te tolereren gedrag. Verre van netjes dus. Ik heb dus ook werkelijk geen idee wat jouw reactie over "publieksgeile" burgers en politici aan de teneur van dit artikel en de boodschap van deze twee politici bijdraagt.
Advertentie